Nie boję się glutenu, za to, jeśli nie muszę, to nie staram się nie korzystać z białej, oczyszczonej mąki pszennej. Nie widzę takiej potrzeby, jeśli mogę ją zastąpić czymś bardziej odżywczym, szczególnie jeśli mąka jest składnikiem raczej wiodącym niż uzupełniającym. Więcej o korzyściach unikania białej mąki pisałam tutaj.

Czekoladowe mufiny żytnio orkiszowe, podane z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego zjadam czasami na śniadanie. To takie typowo moje wypieki. Zdecydowanie deserowy swing, ale niezbyt słodko i wystarczająco zdrowo. Do kawy na miłe wspomnieniowe popołudnie. Dla dzieci, które i tak zjedzą wszystko co czekoladowe i chociaż trochę słodkie.

Można mufina potraktować odrobiną soli w płatkach, wtedy bardziej docenia się jego nienachalną słodkość (widać na zdjęciach).

Czekoladowe mufiny żytnio-orkiszowe

12 dużych mufinek

  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 125 g mąki orkiszowej razowej
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 140 ml mleka (zwykłe lub roślinne)
  • 160 ml miodu
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao)
  1. Rozgrzej piekarnik do 200oC.
  2. Wymieszaj suche składniki: mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. Wymieszaj mokre składniki: jajka, mleko, miód, olej.
  4. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
  5. Dodaj mokre składniki do suchych. Wymieszaj, aby się połączyły. Dodaj posiekana czekoladę, wymieszaj.
  6. Ciasto rozdziel do foremek na babeczki.
  7. Piecz 15-18 minut.

Przepis z moimi zmianami pochodzi z bloga greenkitchenstories

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.