Zdrowe gofry z jogurtem greckim, owocami i miodem. Zrobione z mąki pełnoziarnistej, ale nie grubo mielonej , bo będą za ciężkie. Do tego dodatek zmielonych płatków owsianych. Zwykłą mąkę można też wymieszać pół na pół ze zmielonymi płatkami owsianymi.
Takie gofry są sycące i nie powodują gwałtwonych skoków glukzoy we krwi. W diecie kobiet po 40ce ważne jest aby trzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki temu łatwiej będzie zapanować nad przybieraniem na wadze.
POlecam do tych gofrów domową czekośliwkę.
Gofry śniadaniowe
- 1 i 1/2 cup (350 ml) mąki pełnoziarnistej (patrz uwagi powyżej)
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 cup (350 ml) mleka (można użyć roślinnego)
- 1/4 cup (50ml) oleju rzepakowego
- 1 jajko
- jogurt grecki
- owoce
- miód albo syrop klonowy
- Rozgrzej gofrownicę.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
- Białko ubij na sztywną pianę.
- Do suchych składników wlej mleko, olej i żółtko. Lekko wymieszaj i dodaj ubite białko. Wymieszaj powoli.
- Wlewaj porcje ciasta na formę gofrownicy. Piecz do mocno złotego koloru. Lekko wystudź na kratce, aż gofry będzie można wziąć w rękę.
- Na każdego gorfa nałóż naturalny jogurt grecki. Na to owoce i jeśli chcesz trochę miodu lub syropu klonowego.
Smacznego