Zawsze mnie bawiła taka wegetariańska tęsknota za mięsnymi pierwowzorami i dziwiło mnie, dlaczego świetni wege-blogerzy nie wymyślą jakichś charakterystycznych nazw na tę okoliczność, tylko “smalec z fasoli”, “carpaccio z buraka” i temu podobne. Ale kiedy skusiłam się na zrobienie smalcu z białej fasoli, zrozumiałam, że akurat tego nazwać inaczej nie można, bo tak bardzo w smaku przypomina porządny, dobry, aromatyczny smalec. Naprawdę. Jest pyszny i o niebo zdrowszy, bo fasola zalet ma ogromnie dużo, o czym więcej w artykule o fasoli.

Nie podchodźcie do tego smarowidła bez dobrego chleba i koniecznie! ogórka kiszonego.

Ten smalec zrobiony został według przepisu z blogu Jadłonomia. Zamieniłam jedynie sos sojowy na oliwę z oliwek, żeby nie dodawać dalekowschodnich akcentów, do rodzimych smaków.

Smalec z fasoli jak prawdziwy

  • 1 puszka fasoli białej lub białej masłowej “butter bean”
  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 ziele jałowca
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 suszone śliwki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  1. Fasolę z puszki opłukać i osączyć na sitku.
  2. Cebulę smażyć na oleju, małym ogniu, razem z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i goździkiem. Lekko posolić. Zajmuje to ok. 4 minut. Cebulka powinna być złota, ale nie przypalona. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, na patelni.
  3. Do blendera/malaksera wrzucić fasolę, majeranek, suszone śliwki, oliwę. Doprawić pieprzem i solą. Miksować na niskich obrotach, aż masa zrobi się jednolita. Z solą radzę nie przesadzać. Dosypać niewiele i próbować.
  4. Z patelni ze smażoną cebulą wyjąć wszystkie przyprawy, a samą cebulę dodać do masy fasolowej. Miksować i próbować. Cel jest taki, żeby połączyły się wszystkie składniki i smalec miał jednolitą konsystencję. Kawałki cebuli czy śliwek powinny być lekko wyczuwalne.
  5. Jeśli uważamy, że masa jest zbyt gęsta, można dodać łyżkę wody. Wiele zależy od fasoli jakiej użyjemy. Ja zwykle nie mam potrzeby dodawania wody.
  6. Gotowy smalec przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.