Zdrowo, szybko i żeby się nie odkładało na bokach? Szparagi z humusem. Humus to pasta-krem z ciecierzycy zwanej również cieciorką. W krajach arabskich nieodzowny jak w Polsce musztarda do grilla. Jest ukochaną przystawką do wszystkiego. Jeśli sami jej nie robicie humusu, można go bez problemu kupić w sklepach już nie tylko z egzotyczną żywnością. A jak już mamy humus wystarczy tylko upiec szparagi i wspaniały lekki obiad (lub kolacja) gotowy.
Szparagi z humusem
Porcja na 2 osoby
- 1 pęczek szparagów zielonych
- humus – tyle ile chcecie ale przynajmniej ok. pół szklanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- natka pietruszki
- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, osuszamy.
- Układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy lekko solą (najlepiej płatkami albo gruboziarnistą)
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy 8 minut.
- Humus wykładamy na talerzyk, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy szczodrze pietruszką.
- Humus wyjadamy lekko przestudzonymi szparagami.
Smacznego