Suszone pomidory, por i cukinia to wytrawny zestaw. Idealny, żeby kubki smakowe odpoczęły od majowych słodyczy.
Dzięki tatarowej konsystencji, niewielkie cząstki składników przyjemnie mieszają się na języku. Kieliszek czegoś wytrawnego i kawałek świeżej, chrupiącej bagietki przeniosą nas w klubowo – kawiarniany klimat.
To świetne danie do pogawędki we dwoje, dobrego filmu albo ciekawej książki. Lubię bardzo.
Tatar z suszonych pomidorów z porem i cukinią
- ok. 100 g suszonych pomidorów
- por (może być z zieloną częścią)
- cukinia, nieduża
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2-3 krople tabasco lub pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pieprz
- sól
- Cukinię pokroić na plasterki i grillować na patelni, aż ładnie się zbrązowi. Można również podpiec na funkcji grill w piekarniku (200 C) przez kwadrans.
- Pora przesmażyć na łyżce oleju z suszonych pomidorów, aż ładnie zmięknie, ale nie musi być super miękki.
- Do kielicha blendera lub malaksera wrzucić suszone pomidory, cukinię, i pora. Miksować wszystko krótko, pulsacyjnie. Celem nie jest gładka pasta, lecz konsystencja tatara.
- Doprawić octem balsamicznym i resztą przypraw.