Świeża zielona lub żółta fasolka jest świetna dla odchudzających się. Niemal wszyscy utożsamiają odchudzanie z sałatą, ale to błąd. Po misce sałaty jesteśmy głodni i opętani myślą o porządnym najedzeniu się. Talerz fasolki nam tego nie zrobi.

100 g fasolki to tylko 32 kalorie. Fasolka ma niski indeks glikemiczny i porządną porcję błonnika, dzięki temu jesteśmy nią długo nasyceni co w naturalny sposób ogranicza chętkę na podjadanie. 

Największą zaleta tego przepisu jest to, że nie trzeba fasolki wcześniej gotować. Wrzucamy na głęboką patelnię surową fasolę i ona się pięknie dusi we własnym sosie. Dzięki temu jest chrupiąca, a całe danie robimy w jednym naczyniu. Przyprawy, którymi jest potraktowana to podstawowy indyjski ‘must have’. Polecam bardzo na kolację albo lekki lunch.

Zielona fasolka z imbirem i chilli

porcja na 2 osoby

  • 0,5 kg zielonej fasolki mamut albo zwykłej
  • 1 spory ząbek czosnku
  • imbir, kawałek wielkości połowy kciuka
  • 1-2 duże, dojrzałe pomidory
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku
  • ½ łyżeczki kuminu w proszku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • sól
  • oliwa do smażenia
  1. Umytą fasolkę łamiemy albo kroimy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy na małe części.
  2. Czosnek i imbir drobniutko siekamy i ucieramy na pastę. Najlepiej w moździeżu ale można też utłuc na desce. Jak super drobno posiekacie, to też będzie dobrze.
  3. Na głębokiej patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy naszą pastę czosnkowo – imbirową. Smażymy ok. 15 sekund.
  4. Wrzucamy fasolkę i dobrze wymieszamy, tak aby pokryła się czosnkiem i imbirem. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 5 minut. NIE dolewamy wody.
  5. Dodajemy pomidora i wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Mieszamy delikatnie ale dokładnie. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut.
  6. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz i pod przykryciem dusimy kolejne 5 minut. Tuż przed podaniem solimy do smaku.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.