W tym curry jest dużo treści. Warzywa, ciecierzyca i makaron. Ja dodałam makaron gryczany (soba). Polecam. Ma co prawda paskudny kolor, ale świetnie pasuje do curry ze swoim orzechowym posmakiem.

To zupa na bogato. Każdy kęs oferuje coś innego. To takie trochę wyjadanie z kociołka.

To moje typowe danie w środku tygodnia, gdzie stawiam przede wszystkim na to, żeby było szybko. Ale oczywiście smacznie i odżywczo też musi być. I tak właśnie jest.

Tego typu dania to pole do fantazji. Można poszaleć z warzywami: groszek, fasolka, kalafior, brokuł, pieczarki, ziemniaki, bataty. Co sobie chcecie. Byleby potem można było łyżkę włożyć.

Ciecierzyca jest dobrym źródłem witamin z grupy B. Szczególnie dużo jest w niej witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z ciążą, ale jest bardzo ważny i potrzebny nawet jeśli już nie planujemy żadnych dzidziusiów. Kwas foliowy działa prewencyjnie w chorobach sercowo-naczyniowych obniżając poziom homocysteiny (ta nasila procesy miażdżycowe). W ciecierzycy znajdziemy też przyzwoitą dawkę witaminy K, która jest niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi oraz do wchłaniania wapnia.

Przepis jest na 4 porcje. Jedna porcja to 442 kcal, białko to 12,6 g i dużo błonnika 10,5 g.

Jeśli lubicie curry to może wam posmakować curry z dorszem albo mniej oczywiste połączenie czyli curry kaszy gryczanej.

Zupa curry z ciecierzycą, makaronem i warzywami

  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry: jeśli zamierzacie poczęstować zupa dzieci, to bliżej 1 łyżki, bo będzie za ostro
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka/słoik ciecierzycy
  • 1 puszka, duża mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 3 szalotki lub 1 średnia cebula czerwona
  • garść kiełków
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka kolendry lub pietruszki do posypania

1. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kosteczkę szalotki lub cebulę. Smaż mieszając ok. 3 minut.

2. Dodaj posiekany czosnek i imbir. Smaż 1 minutę.

3. Dodaj pastę curry, wymieszaj i smaż ok. 1/2 minuty.

4. Wlej trochę bulionu i wymieszaj wszystko razem, aby pasta dobrze się rozpuściła. Dodaj pozostałą część bulionu, sos sojowy, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną paprykę oraz makaron gryczany soba i odcedzoną ciecierzycę.

5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i gotuj 5 minut. W tym czasie pomieszaj zupę kilka razy, aby makaron się nie posklejał.

6. Wlej mleczko kokosowe i sok z cytryny. Gotuj 2 minuty.

7. Rozlej do talerzy i udekoruj kolendrą (lub pietruszką) i kiełkami.

Smacznego

.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.