To jest fantastycznie śródziemnomorskie danie z polskim pazurem. Idealnie wpisuje się w dietę w premenopauzie, bo jest niezwykle bogate odżywczo. W diecie po 40ce trzeba skupić się na tym co do diety dodać ani co z niej zabrać.

Jest fasola, kasza, warzywa, grzyby (wspaniałe dla naszej flory bakteryjnej jelitowej. Zupa jest bezmięsna. Dieta śródziemnomorska nie unika mięsa, ale flirtuje z nim z umiarem. Bardzo istotnym składnikiem są grzyby. Ich smak niezwykle wzbogaca zupę. Nie polecam grzybów suszonych, bo przytłoczą potrawę.

To danie jest stworzone na jesień i zimę, wspaniale nasyca, jest przepyszne. Polecam bardzo zabrać w kubek termiczny na zimową wycieczkę.

Zupa jest na suchej fasoli i nie polecam zamiany na fasolę z puszki. Gotuje się ją na bulionie warzywnym (dobrej jakości kostka bulionowa spełni swoje zadanie). Właśnie dlatego, że nie ma mięsa warto jest gotować wcześniej namoczoną fasolę. Długie gotowanie wyciągnie wtedy z fasoli mnóstwo esencji, która odwdzięczy się smakiem.

Ja moczę również pęczak, chociaż można go gotować bez wcześniejszego namaczania. Robię to z dwóch powodów. Namaczając pęczak pozbawiam go kwasu fitynowego, który może osłabiać przyswajanie niektórych minerałów. Po drugie pęczak nie namoczony bardzo nieładnie zagęszcza zupę, a tego nie lubię.

Tymianek do zupy wrzucam w całych gałązkach. Po ugotowaniu wyjmuję tylko łodygi, listki pięknie odpadają do zupy.

Na Tajwanie, gdzie mieszkam, nie ma fasoli piękny Jaś, za to teraz jest sezon na podobną fasolę, więc używam tej świeżej tajwańskiej (i tak ją namaczam na noc).

Zupa fasolowa z kaszą pęczak, grzybami i tymiankiem

  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 220 g suchej fasoli jaś (albo innej dużej, szerokiej)
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 garści grzybów (świeże, dowolne)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • natka pietruszki
  • 1,5 – 2 lity bulionu warzywnego (1,5 litra jeśli lubisz bardzo gęste zupy)
  1. Fasolę zalej wodą i zostaw na con. Rano odlej wodę a fasolę przepłucz, odcedź i zostaw na sitku do odcieknięcia. To samo zrób z pęczakiem.
  2. Marchew, selera, cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Grzyby pokrój w paski.
  3. Na dnie garnka rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż ok. 2 minut mieszając. Do tego dodaj resztę: marchew, seler, czosnek i grzyby. Smaż na średnim ogniu mieszając ok. 7 minut.
  4. Wrzuć fasolę, kaszę, ziele angielskie, listek laurowy i tymianek. Wymieszaj i zalej bulionem.
  5. Gotuj ok. 50 minut aż fasola będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.