Curry to mieszanka przypraw, która jednogarnkowe dania zamienia w festiwal dalekowschodnich pyszności. Jej dodatek przesądza o tym, czy będziemy mieć na talerzu bezbarwną smakowo mamałygę, czy wzbogacimy swoje kubki smakowe o nowe doznania. Bo każde warzywo, owoc, każdy kawałek mięsa z curry smakuje inaczej.

W skład przyprawy curry wchodzi kurkuma, chili, kolendra, kumin, imbir i pieprz. W zależności od proporcji oraz intensywności chili otrzymamy łagodne, umiarkowane lub ostre curry.

Przyprawa curry to zupełnie co innego niż liście curry. Liście curry mają niezrównanie mocny aromat, którego nie sposób opisać. W polskiej kuchni powszechnie używamy liści laurowych, które po prostu dorzuca się do potrawy. Tego nie robimy świeżym listkom curry, to marnowanie ich potencjału. Świeże liście curry wrzuca się na rozgrzany tłuszcz. Pod wpływem wysokiej temperatury wydobywają swój niezrównany aromat i smak.

W Polsce trudno dostać świeże liście curry, można częściej spotkać suszone. Ja w azjatyckim sklepie kupuję mrożone liście curry i takich używam. Bardzo polecam.

Curry wreszcie to również nazwa jednogarnkowego danie z indyjskim twistem. To swego rodzaju gulasz, ale z użyciem przyprawy curry w towarzystwie wielu innych przypraw i najczęściej z mleczkiem kokosowym.

Przyprawa curry w codziennej kuchni siłą małych, ale regularnych dawek, wzmacnia nasze zdrowie.

  • Mieszanka przypraw curry poprawia stan naczyń krwionośnych a przez to mamy lepszy przepływ krwi.  
  • Regularnie stosowana przyprawa curry pomaga obniżyć cholesterol oraz trójglicerydy.
  • Ma właściwości antyzapalne dzięki zawartości kurkumy i chili.
  • Pomaga zwalczać wolne rodniki dzięki bogactwie antyoksydantów.
  • Kolenda i kumin, które są składnikami przyprawy curry to znane przyprawy o właściwościach antybakteryjnych.

Przede wszystkim curry – zarówno danie jak i przyprawa – to bardzo ciekawa i smaczna odmiana codziennego gotowania.

5 najlepszych dań curry często obecnych w kuchni diety po 40ce

Curry z kurczaka

Nienachalne, delikatne, pachnące curry z kurczaka jest najlepsze oczywiście z ryżem. Ja robię z groszkiem, ale przymusu nie ma. Będzie pasowało wiele warzyw zamiast niego np. fasolka, bataty, dynia, kalafior, marchew, kukurydza.

przepis Curry z kurczaka dla początkujących

cuury dieta po 40

Curry z dorszem, ziemniakami, groszkiem i świeżymi pomidorkami

Jest gęste, rozgrzewające i sycące. Rybę dodajemy na samym końcu, aby się nie rozpadła. To jeden z najzdrowszych sposobów jej podania. Curry z rybą trzeba zjeść od razu, nie nadaje się do odgrzewania na kolejny dzień, bo ryba wtedy jest nieprzyjemnie rozmiękła. Spróbować warto, bo mieszanka smaków w tym curry jest zachwycająca.

przepis Curry z dorszem, ziemniakami i groszkiem

gęste curry z dorszem dieta po 40

Curry z zielonych jabłek

Bardzo lubię to curry, bo jest zaskakujące. Kwaskowe, zielone jabłka w połączeniu z bogactwem przypraw tworzą bardzo ciekawą mieszankę. To nie jest samodzielne danie, za to świetna przystawka.

przepis Curry z zielonych jabłek

curry z jabłek dieta po 40

Zupa curry z ciecierzycą, makaronem i warzywami

To zupa na bogato. Każdy kęs oferuje coś innego, trochę jak wyjadanie z kociołka. Robię to danie w środku tygodnia, kiedy zależy mi przede wszystkim, żeby było szybko. Ale oczywiście smacznie i odżywczo też musi być. I tak właśnie jest.

Tego typu dania to pole do fantazji. Można poszaleć z warzywami: groszek, fasolka, kalafior, brokuł, pieczarki, ziemniaki, bataty. Co sobie chcecie. Byleby potem można było łyżkę włożyć.

przepis Zupa curry z ciecierzycą, makaronem i warzywami

curry z warzywami i ciecierzyca

Curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami

Curry soczewicowe w tym daniu to taka baza, podstawa. To co dodaje mu uroku, koloru i podkręca smak to bakłażan i pomidorki koktajlowe. Czerwona soczewica ma lekko słodkawy orzechowy posmak. Szybko się ją gotuje, jest idealna do zup i dać typu curry, właśnie tak jak moje curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami.

przepis Curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami

curry bakłażan dieta po 40

Gotowanie curry nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Cały sekret tkwi w przyprawach warto się w nie zaopatrzyć i naszykować zanim zabierzemy się za gotowanie. Lubię curry za aromat i za to, że odświeżają codzienne gotowanie.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.