Z biologicznego punktu widzenia orzechy to owoce. Wyjątkiem są … orzeszki ziemne, które są warzywami strączkowymi, ale ze względu na zbliżoną wartość odżywczą, wymienia się je w jednym rzędzie z orzechami.

Orzechy są bogate w składniki odżywcze

Mają pod dostatkiem tłuszczy, węglowodanów i białka. W zależności od rodzaju, oferują różny skład witamin i minerałów, ale wyróżnia się witamina E (skóra), magnez (nerwy) i selen (tarczyca). To świetna przekąska. Szczególnie, kiedy zapowiada się pracowity dzień i nie wiadomo, kiedy będziemy mogli zjeść normalny posiłek.

Mają dużo antyoksydantów

Antyoksydanty kontrolują wolne rodniki. Wolne rodniki, gdy jest ich zbyt wiele z powodu np. stresu, nadmiernego opalania ,czy zanieczyszczeń środowiska niszczą nasze zdrowe komórki. Jeśli dostarczamy dużo przeciwutleniaczy, to nie dopuszczamy do tego, by wolne rodniki się rozszalały i w ten sposób, bronimy się przed różnymi, paskudnymi chorobami.

Pomagają walczyć z nadwagą

Uważane za kaloryczną przekąskę, często są ignorowane przez osoby próbujące zmniejszyć obwód w talii. Niesłusznie. Sycące, bogate odżywczo orzechy dodane do diety sprawiają, że nie jesteśmy tak szybko głodni i w efekcie zjadamy mniej. Swoja rolę odgrywa tu także wielki przyjaciel odchudzania, czyli błonnik, który pomaga w przemianie materii.

Dla jasności dodam jednak, że tej mocy nie będą miały orzechy oblane karmelem, kupowane przed seansem w kinie. 

Wspomagają jelita

To wszystko za sprawą błonnika. Chociaż błonnika nierozpuszczalnego, obecnego w orzechach nie możemy strawić, to jest on świetną pożywką dla mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita. Prawidłowa równowaga między ‘dobrymi’ i ‘złymi’ bakteriami w naszych jelitach, to klucz do zdrowia, stabilnej wagi i sprawnego umysłu.

Dbają o serce

A to dlatego, że jak odkryli naukowcy, regularne włączenie do swojej diety orzechów podnosi poziom ‘dobrego’ a jednocześnie obniża poziom ‘złego’ cholesterolu i pozytywnie działa na nasze tętnice. Warto mieć pod ręką kilka orzechów, kiedy przyjdzie wyciąg z karty kredytowej po wakacjach.

Orzechy są pyszne

To wbrew pozorom rzecz nie do przecenienia. Można je wszędzie bez wysiłku kupić i wykorzystać do różnorodnych przepisów. Od słodkości, do dań obiadowych.  

Ale orzechy mają też swoją ciemną stronę mocy, a jest nią kwas fitynowy. Występuje w orzechach jak najbardziej naturalnie. Znajdziemy go też w ziarnach, pestkach czy kaszach. Jego niekorzystne działanie polega na tym, że obniża wchłanianie żelaza, cynku i w mniejszym stopniu wapnia. Można temu jednak zaradzić. Orzechy trzeba namoczyć. To osłabia, a w niektórych wypadkach niemal całkowicie eliminuje niekorzystne oddziaływanie kwasu fitynowego.

Orzechy zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, albo na noc. Wyjmujemy, rozkładamy i zostawiamy do całkowitego osuszenia. Dla pewności, można dosuszyć w piekarniku, w niskiej temperaturze. Ten zabieg sprawia również, że orzechy są o wiele lżej strawne. Jeśli ktoś rezygnował z orzechów, bo miał uczucie, że go zapychały, warto spróbować moczonych.

Tych, którzy przestraszyli się, że orzechy okradają ich z cennych minerałów pragnę uspokoić. Kwas fitynowy działa w swój niechlubny sposób tylko przy posiłku, podczas którego konsumujemy orzechy. Kolejne dania, które zamierzamy zjeść za 2 godziny są już bezpieczne.

Orzechowe brownie bez mąki  

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.