Dlaczego warto jeść bakłażana latem? Bo latem jest na niego sezon. Korzystanie z dostępności sezonowych warzyw jest najlepszym sposobem na urozmaicenie diety. To najłatwiejszy intuicyjny sposób zadbania o wszystkie potrzebne mikroelementy w codziennym jadłospisie.

Urozmaicenie diety o produkty, które są dostępne w sezonie bardzo wzbogaca i wspiera zdrowe jelita. Dzięki temu, że trafią tam różne (a nie ciągle takie same) materiały jelita są w stanie odwdzięczyć nam się zrównoważoną mikroflorą.  Zdrowe jelita są odpowiedzialne nie tylko za sprawny proces trawienia, ale też za prawidłową gospodarkę hormonalną, wspierają utrzymanie zdrowej wagi ciała, mają też wpływ na działanie mózgu, nasz poziom energii i nastrój. Warto rozpieszczać je sezonową różnorodnością.

Bakłażany mają jeszcze jedną zaletę – są filetowe. Powiedzenie „zjadaj tęczę” (eat the rainbow) to nie tylko zagrywka dla przedszkolaków. Chodzi o to, aby zjadać warzywa i owoce z całej gamy kolorystycznej. W każdym kolorze kryje się inna siła witamin, minerałów, antyoksydantów i fitoskładników.

Z badań wynika, że aż 88% osób nie je wystarczającej ilości fioletowych warzyw i owoców a można w nich znaleźć:

  • Resweratrol – zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Antocyjany – zapobiegają chorobom wątroby, wspierają ostrość wzroku.
  • Kwas hydroksycynamonowy – blokuje kancerogeny nie dopuszczając do chorobotwórczych zmian w organizmie.

Bakłażan nie jest łatwy w przygotowaniu, wymaga trochę czasu podczas gotowania. Wiele osób używa do smażenia bakłażana bardzo dużej ilości tłuszczu, co sprawia, że bardzo łatwo wtedy przesadzić z kalorycznością (nawet jeśli to jest zdrowy tłuszcz). Dzieje się tak dlatego, że podczas smażenia bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, więc wydaje się, że trzeba go dolewać, aby się nie przypalił. Warto jednak przeczekać ten moment i powstrzymać się przed dolewaniem oliwy. Bakłażan, kiedy już wchłonie tłuszcz, zaczyna go ‘oddawać’. To moment, kiedy będzie się ładnie rumienił.

Bakłażan 5 najlepszych przepisów

Bakłażan duszony po marokańsku

Z fasolą lub cieciorką. Z daktylami i suszonymi morelami. Ach, co to jest za pyszota! Często robię dla gości i powiem wam, jęczą. Nawet mięsożercy, chociaż jest to danie bezmięsne.

Jest w tej duszonce taka obfitość smaków, że to trzeba po prostu zrobić, żeby się przekonać.

Curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami

Bez mleczka kokosowego. Podstawę nasycenia i źródło białka znajdziecie w soczewicy. Bakłażan z pomidorkami to bardzo ciekawa omasta, która ciekawie podkręca smak. W chłodniejsze letnie dni lubię to curry właśnie ze względu na bakłażany.

Indyjskie pikle z bakłażana

Robię je regularnie od lat, bo świetnie pasują do past kanapkowych, szczególnie tych na bazie soczewicy. Mają typowy dalekowschodni słodko, ostro aromatyczny posmak. Są cudowne. Skuście się chociaż raz, to wspaniałe urozmaicenie diety. Świetnie sprawdzą się też do wszelkich dań z grilla. Warto.

Bakłażany na parze z czosnkiem i chilli

I oczywiście sosem sojowym. To moje ostatnie, tajwańskie odkrycie. Miałam obawy, że bakłażan na parze będzie rozciapany, ale nic podobnego. Jest przyjemnie sprężysty. To danie jest zdecydowanie do serwowania jako przystawka a nie danie samodzielne. Polecam do ryby, dań z grilla oraz pierogów.

Bakłażan z jogurtem greckim i oliwą z oliwek

Ten sposób na bakłażana wykorzystuję, kiedy mam rozgrzany piekarnik z jakiegoś innego powodu. To bardzo proste danie a jego smakowitość wynika z dobrej jakości składników. Niezmiennie kojarzy mi się z latem. Jest lekko i trochę chłodno. Ciepły bakłażan i zimny jogurt.

S M A C Z N E G O

Więcej pysznych, zdrowych przepisów, które pomogą ci schudnąć, dbać o sylwetkę i gospodarkę hormonalną znajdziesz w jadłospisach śródziemnomorskich z niskim indeksem glikemicznym, które opracowałam specjalnie dla kobiet po 40ce, w perimenopauzie.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.