Liście buraka (botwina, chociaż zdania naukowców w tym temacie bywają podzielone) są bardzo zasobne w witaminę A i C. Ze względu na wzrok oraz wspaniałe oddziaływanie na skórę, szczególnie witamina A zasługuje na to, żeby w sezonie buraczkowych liści nie wyrzucać, tylko zajadać. Podobnie jak w innych warzywach liściastych, w buraczanych liściach jest dużo witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i wspomaga nasze kości.

A poza wszystkim botwina jest po prostu jadalna więc dlaczego mielibyśmy ją wyrzucać?

Zdecydowałam się na botwinowy dhal (dal). Dhal to bardzo popularne, codzienne danie kuchni indyjskiej. Jego bazą są zawsze rośliny strączkowe, głównie soczewica. Konsystencja jest gdzieś po środku zupy i curry. Od curry różni się min. tym, że jest bez dodatku mleczka kokosowego. Zawsze pełen aromatów, jak to w dalekowschodniej kuchni. Do podania z chlebem naan lub z ryżem. U mnie wersja z białym ryżem.

Botwinowy dhal

Porcja na 3 osoby

  • ¾ szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy (wypłukanej pod bieżącą woda na sitku)
  • 1 nieduża cebula czerwona, pokrojona w drobna kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 ½ szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 garści liści buraka, porządni wypłukanych, posiekanych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki kuminu (w ziarnach)
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 zielone papryczki chili, bez pestek, drobno
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¾ łyżeczki garam masala
  • sól do smaku
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • ryż biały (do podania)
  1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż ok. 1 minuty. Dorzuć czosnek i imbir i mieszając smaż ok 30 sekund. Wszystko na średnim ogniu
  2. Dodaj botwinę i mieszając smaż ok 1 minuty aż liście znacznie zmniejszą swoją objętość.
  3. Dorzuć soczewicę oraz przyprawy. Wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu ok. 10-15 minut aż soczewica będzie miękka.
  4. Podawaj z chlebkiem naan albo z ryżem. Skrop sokiem z cytryny jeśli chcesz.

.

Chcesz lżejszą kuchnię na wiosnę? Wyprobuj roślinne pomysły na kanapki.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.