TMarynowana cebula to właściwie cebulowe pikle. Cebula dzięki dodatkowi kurkumy ma przepiękny kolor. Pokrojona cieniutko i przesączona przyprawami wspaniale smakuje. Do mięs z grilla, na kanapki z pasztetem warzywnym jest idealna. Pasuje też doskonale z pastą z czerwonej fasoli, albo smalcem z białej fasoli.

Jako zalewy mona użyć samej kombuczy, wtedy wychodzi nam cebulka probiotyczna, samego octu jabłkowego (niepasteryzowanego) albo mieszanki. Mieszać kombuczę z octem jabłkowym można w dowolnych proporcjach.

Cebula marynowana w kombuczy i/ albo occie jabłkowym

  • 3 czerwone cebule
  • 100 ml niepasteryzowanego octu jabłkowego lub 400 ml jeśli nie będziemy go mieszać z kombuczą
  • 300 ml kombuczy, aromatyzowanej (omijamy w przypadku jej braku)
  • ok. 2 cm. imbiru, startego na tarce
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu

1. Cebulę pokroić w plasterki – super cienko.

2. Cebulę zalać gotującą wodą na ok. 2 minuty. Przecedzić na sitku i odstawić do przestygnięcia.

3. Ostudzoną cebulę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i umieścić w słoiku.

4. Zalać octem jabłkowym i kombuczą. Słoik szczelnie zamknąć.

5. Zostawić na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej, potem schować do lodówki. W lodówce można przechowywać długo, podobnie do innych pikli w octowej zalewie.

Smacznego

Przepis z niewielkimi zmianami ze strony www.eighty20nutrition.com

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.