TMarynowana cebula to właściwie cebulowe pikle. Cebula dzięki dodatkowi kurkumy ma przepiękny kolor. Pokrojona cieniutko i przesączona przyprawami wspaniale smakuje. Do mięs z grilla, na kanapki z pasztetem warzywnym jest idealna. Pasuje też doskonale z pastą z czerwonej fasoli, albo smalcem z białej fasoli.
Jako zalewy mona użyć samej kombuczy, wtedy wychodzi nam cebulka probiotyczna, samego octu jabłkowego (niepasteryzowanego) albo mieszanki. Mieszać kombuczę z octem jabłkowym można w dowolnych proporcjach.
Cebula marynowana w kombuczy i/ albo occie jabłkowym
- 3 czerwone cebule
- 100 ml niepasteryzowanego octu jabłkowego lub 400 ml jeśli nie będziemy go mieszać z kombuczą
- 300 ml kombuczy, aromatyzowanej (omijamy w przypadku jej braku)
- ok. 2 cm. imbiru, startego na tarce
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
1. Cebulę pokroić w plasterki – super cienko.
2. Cebulę zalać gotującą wodą na ok. 2 minuty. Przecedzić na sitku i odstawić do przestygnięcia.
3. Ostudzoną cebulę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i umieścić w słoiku.
4. Zalać octem jabłkowym i kombuczą. Słoik szczelnie zamknąć.
5. Zostawić na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej, potem schować do lodówki. W lodówce można przechowywać długo, podobnie do innych pikli w octowej zalewie.
Smacznego
Przepis z niewielkimi zmianami ze strony www.eighty20nutrition.com