Miękki, pachnący i sycący. I jeśli ktoś się boi glutenu, ale nie tak do końca, to dobra informacja jest taka, że ten chleb ma go zdecydowanie mniej, niż przeciętny pszenny bochen. Można zaryzykować stwierdzenie, że jest 50% gluten free (żart!)

Pomijając kwestię glutenu, to wcale nie jest tak, że najzdrowszy jest chleb ciemny, na zakwasie. Nie dla każdego. Dla jednych pełnoziarniste pieczywo z ziarnami będzie najlepsze, dla innych będzie zbyt ciężko strawne i może powodować wzdęcia. Duża zawartość błonnika w pieczywie pełnoziarnistym jest zaletą, ale nie dla tych, którzy cierpią na różnego rodzaju schorzenia przewodu pokarmowego, wtedy może zaostrzyć objawy.

Również dzieci, szczególnie małe, powinny jadać lżejsze białe pieczywo, albo mieszane z przewagą pszennego. Ziarno zbóż zawiera fityniany, związki, które utrudniają przyswajanie przez organizm wapnia, potrzebnego dzieciom do budowy układu kostnego. Nie warto przyklejać się do jednego tylko rodzaju chleba.

Chleb żytnio – orkiszowy ze słonecznikiem

Zaczyn:

  • 50g aktywnego zakwasu żytniego razowego o temp pokojowej
  • 150g maki żytniej razowej
  • 300g wody

Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na 12-24 godz, w temp. pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 320g zaczynu
  • 280g wody
  • 150g mąki orkiszowej razowej
  • 330g mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 50-70g pestek słonecznika
  • 10g soli morskiej
  • olej i otręby do wysypania blaszki
  1. Do zaczynu dodać wodę, kminek, miód i sól, wymieszać, dodać obie mąki, krótko wyrobić. Ciasto będzie lepkie.
  2. Przełożyć je do naoliwionej i wysypanej otrębami blaszki. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Blaszka powinna być dosyć wysoka, bo chleb bardzo rośnie.
  3. Wierzch chleba można posmarować olejem (ja nie smarowałam).
  4. Piec 15 min. w temperaturze 210st. C , potem zmniejszyć tem. do 190st. C i piec jeszcze 40-45 minut.
  5. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostygnięciu.

Przepis ze strony: www.truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.ae

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.