Chłodnikom nic nie podskoczy kiedy na zewnątrz jest więcej niż 30 stopni. A chłodnik pomidorow arbuzowy bije na głowę wszystkie inne pod wieloma względami.
Oprócz przyjemnego orzeźwienia dostajemy w pakiecie naprawdę przyzwoitą kolekcję witamin i minerałów. Nie omijajcie oliwy. Część witamin przyswajamy jedynie w obecności tłuszczy.
Chłodnik pomidorowo – arbuzowy
- 1 kg mocno dojrzałych pomidorów
- 1 kg miąższu arbuza bez pestek
- 1 średnia cukinia lub kilka ogórków
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku, obranego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Do dekoracji: płatki migdałowe,natka pietruszki
- Pomidory obieramy ze skórki i usuwamy biały środek.
- Cukinię obieramy ze skóry. Jeśli ma duże pestki usuwamy je łyżką. To samo w przypadku ogórka.
- Z dymki odcinamy zielone końce, grubo siekamy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na piękną gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Podajemy mocno schłodzone, posypane płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego