Codzienna owsianka z sezonowymi owocami, którą nastawiam na noc. Jesienną i zimową porą przekłądam część owsianki do rondelka, podlewam trochę mlekiem zwykłym lub sojowym i podgrzewam. Lubię się rozgrzac na śniadanie. Do tego sezonowe owoce. teraz głównie cytrusy, gruszka, albo starte na tarce jabłko. Zdarza mi się też wrzucić startą pigwę kiszoną w miodzie.
Tego typu owsiankę mam w lodówce prawie zawsze. To mi bardzo ułatwia organizację poranka, szczególnie gdy odwożę dzieci do szkoły, a nie chcę wychodzić na psuty żołądek (bo może się to skończyć pożarciem połowy świeżutkiej bagietki na sucho). Kiedy nakładam ostatnią porcję, od razu zalewam kolejną. Śniadania mam ogarnięte.
Codzienna owsianka z owocami
przepis na 3-4 porcje
- 2 garści płatków owsianych
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżki posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
- Mleko zwykłe
- Mleko/napój sojowy
- Wszystkie suche składniki wsypujemy do pudełka.
- Zalewamy mlekiem zwykłam i sojowym (w proporcji pół na pół) tak aby powstała rzadka zupa.
- Wstawiamy do lodówki. Ziarna przez noc napęcznieją i całość nie będzie już taka rzadka.
- Owsiankę można zjadać w temperaturze pokojowej lub podgrzaną. W przypadku podgrzania zwykle trzeba dolać trochę mleka. W obydwu opcjach zjadamy z sezonowymi owocami. Zimową porą doskonałe będą cytrusy, gruszka, starte jabłko.