Curry soczewicowe można powiedzieć, że jest takie zwykłe. To co dodaje mu uroku, koloru i podkręca smak to bakłażan i pomidorki koktajlowe. Czerwona soczewica ma lekko słodkawy orzechowy posmak. Szybko się ją gotuje, jest idealna do zup i dać typu curry, właśnie tak jak moje curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami.

Miłośnikom hinduskim smaków polecam jeszcze jajka w sosie curry. Ja przedam za curry z orzechów nerkowca i curry jabłkowe.

Soczewica to świetne źródło magnezu, witamin z grupy B, cynku i potasu. Można w niej znaleźć również zacną ilość żelaza. A przede wszystkim soczewica nas nasyca, ponieważ 25% jej składu to białko. A białko jest sycące. To ważne. Po sycącym posiłku nie podjadamy, nie podgryzamy, po prostu jesteśmy przyjemnie najedzeni.

Curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami

4 porcje

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru, drobno pokrojonego
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka curry albo 6-8 liści curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 145 g. czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz do smaku
  • garść liści kolendry lub pietruszki
  • świeża papryczka chili
  1. Pokrój bakłażana w kostkę, na jeden kęs.
  2. Rozgrzej oliwę i wrzuć bakłażana. Smaż mieszając ok. 15 minut. W ciągu pierwszych 5 minut bakłażan chłonie tłuszcz, ale potem go „oddaje”. Nie należy dolewać oliwy, trzeba przeczekać ten moment i usmażyć bakłażana na piękny złoto przypalony kolor.
  3. Usmażonego bakłażana wykładamy przy pomocy łyżki cedzakowej na bok.
  4. Na patelnię (powinno zostać na niej ciągle trochę oleju) wrzucamy cebulę i smażymy ok. 2 minut, dorzucamy czosnek i imbir i smażymy kolejne 2 minuty.
  5. Na patelnię dorzucamy curry (liście bądź przyprawę), kumin i mieloną kolendrę. Smażymy przez moment i dodajmy passatę pomidorową.
  6. Dodajemy soczewicę oraz 500 ml wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
  7. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i delikatnie mieszamy, aby pomidorki się nie rozpadły. Na wierzch układamy smażonego bakłażana. Przykrywamy przykrywką i trzymamy na minimalnym ogniu prze 1-2 minuty.

.

Przepisy na wege pasty do chleba dieta po 40ce

Ebook “Pasty kanapkowe” to 23 przepisy na warzywne pasty do chleba, które w pyszny sposób urozmaicą Twoje kanapki.

  • Każdy przepis to lista składników oraz czytelny sposób wykonania.
  • Na końcu przepisu zamieściłam dodatkowe informacje o walorach konkretnego dania oraz możliwościach innego wykorzystania pasty (np. do makaronu).
  • Produkty do past kanapkowych kupisz bez probemu w swoim sklepie.
  • Przepisy nie są skomplikowane. Nie będzie potrzeby używania maszynki do mielenia, niczego nie trzeba piec.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.