Curry soczewicowe można powiedzieć, że jest takie zwykłe. To co dodaje mu uroku, koloru i podkręca smak to bakłażan i pomidorki koktajlowe. Czerwona soczewica ma lekko słodkawy orzechowy posmak. Szybko się ją gotuje, jest idealna do zup i dać typu curry, właśnie tak jak moje curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami.
Miłośnikom hinduskim smaków polecam jeszcze jajka w sosie curry. Ja przedam za curry z orzechów nerkowca i curry jabłkowe.
Soczewica to świetne źródło magnezu, witamin z grupy B, cynku i potasu. Można w niej znaleźć również zacną ilość żelaza. A przede wszystkim soczewica nas nasyca, ponieważ 25% jej składu to białko. A białko jest sycące. To ważne. Po sycącym posiłku nie podjadamy, nie podgryzamy, po prostu jesteśmy przyjemnie najedzeni.
Curry soczewicowe z bakłażanem i pomidorkami
4 porcje
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie bakłażany
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka imbiru, drobno pokrojonego
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka curry albo 6-8 liści curry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki chili
- 145 g. czerwonej soczewicy
- sól i pieprz do smaku
- garść liści kolendry lub pietruszki
- świeża papryczka chili
- Pokrój bakłażana w kostkę, na jeden kęs.
- Rozgrzej oliwę i wrzuć bakłażana. Smaż mieszając ok. 15 minut. W ciągu pierwszych 5 minut bakłażan chłonie tłuszcz, ale potem go „oddaje”. Nie należy dolewać oliwy, trzeba przeczekać ten moment i usmażyć bakłażana na piękny złoto przypalony kolor.
- Usmażonego bakłażana wykładamy przy pomocy łyżki cedzakowej na bok.
- Na patelnię (powinno zostać na niej ciągle trochę oleju) wrzucamy cebulę i smażymy ok. 2 minut, dorzucamy czosnek i imbir i smażymy kolejne 2 minuty.
- Na patelnię dorzucamy curry (liście bądź przyprawę), kumin i mieloną kolendrę. Smażymy przez moment i dodajmy passatę pomidorową.
- Dodajemy soczewicę oraz 500 ml wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pomidorki koktajlowe i delikatnie mieszamy, aby pomidorki się nie rozpadły. Na wierzch układamy smażonego bakłażana. Przykrywamy przykrywką i trzymamy na minimalnym ogniu prze 1-2 minuty.
.

Ebook “Pasty kanapkowe” to 23 przepisy na warzywne pasty do chleba, które w pyszny sposób urozmaicą Twoje kanapki.
- Każdy przepis to lista składników oraz czytelny sposób wykonania.
- Na końcu przepisu zamieściłam dodatkowe informacje o walorach konkretnego dania oraz możliwościach innego wykorzystania pasty (np. do makaronu).
- Produkty do past kanapkowych kupisz bez probemu w swoim sklepie.
- Przepisy nie są skomplikowane. Nie będzie potrzeby używania maszynki do mielenia, niczego nie trzeba piec.