Ten zestaw to uczta. Dawno tak dobrze nie jadłam. Nie to nie jest danie, które przygotujecie w 5 minut. Ale przygotować warto. Sekret takich zestawów to przeplatania się różnych smaków.

Takie wege zestawy bardzo mnie cieszą. Niech sobie wszyscy inni wcinają gulasz czy spaghetti. Ja nie mam problemu, żeby przygotować sobie te pyszności tylko dla siebie.

Przygotować trzeba poszczególne warstwy smaków, ale można to też zrobić na zapas. Ja jadłam swój zestaw 3 dni, odgrzewając przez kolejne 2 dnia to, co było wcześniej już zrobione.

Nauczyłam się dań z tofu na potrzeby moich klientek. Nigdy mi go nie brakowało w jadłospisie, ale testowałam sporo przepisów, bo moje panie często są wege. I w ten sposób się polubiliśmy.

  • Tofu pozwala w naszej tradycyjnej diecie bardzo zaoszczędzić na tłuszczach nasyconych, których powinniśmy unikać.
  • Tofu jest produktem sojowym a soję włączyłam świadomie jakiś czas temu do diety, aby opóźnić nadejście menopauzy a sam moment uczynić raczej łagodnym wejściem niż wstrząsem.
  • Tofu na stałe wkradło się do naszej kuchni, jeśli chodzi o źródło białka w diecie.
  • Tofu można długo trzymać w lodówce i wyczarować z niego mnóstwo świetnych przepisów.

Tofu kanapka w greckiej picie z koreańskimi piklami i zielonym pesto

Czego potrzebujesz: tofu, pita, pesto, pieczarki i pikle

Pita albo tortilla

  • Grecka pita mrożona. To taki placek wielkości naleśnika. Odmrażam i ma gotowe.
  • Pita tradycyjna, arabska będzie w sam raz. Ja nie mam do niej dostępu, za to bez problemu mogę kupić grecką, stąd mój wybór.
  • Tortilla też będzie dobra, tylko wtedy trzeba ją zwinąć w rulon, zamiast składac na pół.

Pesto:

Tofu:

  • Udało mi się kupić tofu z papryczką chili więc niewiele z nim musiałam robić.
  • Tofu wędzone będzie również bardzo pasowało.

Zwykłe tofu, twarde (nie ‘silk’) przygotowujemy następująco:

  • 2 grube plastry tofu na 1 porcję
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego albo ½ łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryczki chili albo szczypta płatków chili
  • ½ łyżki oleju rzepakowego

Mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i papryczkę. Do marynaty wkładamy tofu. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy tofu 1-2 minuty z każdej strony. Odkładamy na bok i przykrywamy, aby szybko nie wystygło.

Pikle:

  • Daikon, czyli rzodkiew japońska marynowana z burakami. To są jedne z moich ulubionych pikli. Robi się ja bardzo szybko i wybitnie pasuje jako dodatek to tego typu dań.
  • Kimchi będzie się nadawało, chociaż nie należy go ładować dużo, bo zdominuje pozostałe smaki.
  • Kiszona marchewka świetnie się sprawdzi.
  • Zwykłe pikle ogórkowe, które można powszechnie dostać w sklepie też dobrze pasują.
  • Marynowana cukinia to też jest bardzo dobry dodatek do tej wypasionej kanapki.

Pieczarki w sosie sojowym

  • 6-8 pieczarek
  • ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz do smaku

Pieczarki kroimy na plasterki. Przesmażamy je na oleju, dodajemy sos sojowy i smażymy do momentu aż odparuje.

Przygotowanie kanapki tofu:

  1. Pitę podgrzewamy. Ja robię to na elektrycznym grillu.
  2. Ciepłą pitę smaruję z jednej strony pesto omega-3.
  3. Na połowie pity układam pieczarki, na to tofu, a na tofu pikle z daikona. Składam jak kanapkę.

Pyyyyycha

.

Przepisy na wege pasty do chleba dieta po 40ce

Ebook “Pasty kanapkowe” to 23 przepisy na warzywne pasty do chleba, które w pyszny sposób urozmaicą Twoje kanapki.

  • Każdy przepis to lista składników oraz czytelny sposób wykonania.
  • Na końcu przepisu zamieściłam dodatkowe informacje o walorach konkretnego dania oraz możliwościach innego wykorzystania pasty (np. do makaronu).
  • Produkty do past kanapkowych kupisz bez probemu w swoim sklepie.
  • Przepisy nie są skomplikowane. Nie będzie potrzeby używania maszynki do mielenia, niczego nie trzeba piec.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.