Fasola mung jest bardzo wdzięczna w kuchni. Gotowana w całości nie wymaga wcześniejszego namaczania, a jej kiełkowanie przebiega bardzo szybko. Już po dwóch dniach widać piękne, białe zarodki. Chrupiąca i delikatna jednocześnie.To dobra baza dla przyjaznych bakterii naszej mikroflory.
Enzymy wytwarzane procesie kiełkowania sprawiają, że białko w niej zawarte jest lepiej przyswajane, a samo danie lżejsze do strawienia. Kiełki zawierają wszystkie ważne dla organizmu mikroelementy oraz błonnik. Kiełki fasoli mung obniżają poziom “złego” cholesterolu. Dobrze działają na nasz układ nerwowy za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego, manganu i magnezu.
Do tego dania potrzebne nam będą kiełki. Można kupić gotowe, albo zrobić samemu.
- Ok. 1 szklanki ziaren fasolki mung opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Rano fasolkę przełożyć na spore sitko (można skorzystać ze specjalnej formy do kiełkowania) i opłukać. Opłukaną fasolkę zostawić na sitku (nie moczyć już w wodzie) i przepłukiwać kilka razy w ciągu dnia (2-3 razy). Na noc również porządnie, ale delikatnie przepłukać i zostawić na sitku. Żeby nie wyschło przykryć np. papierowym ręcznikiem kuchennym. Na drugi dzień powtarzać to samo, aż zobaczymy wyraźne kiełki.
Do podawania z jogurtem naturalnym, w miseczce obok. Pasuje do niej ugotowany na sypko ryż, ale jeśli ktoś akurat się odchudza i odczuwa strach przed węglowodanami, taką porcją można się z powodzeniem najeść i bez ryżu.
Jesli currry to zdecydowanie twoje smaki, polecam curry z kurczakiem albo curry z soczewicy
Curry z kiełków fasoli mung
- ok. 1 i 1/2 szklanki kiełków fasoli mung (kiełków jest teraz więcej, niż suchej fasolki)
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula, drobno posiekana w kosteczkę
- 1 duży pomidor, lub spora garść koktajlowych
- 2 zielone papryczki chili w całości, lekko nacięte
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki kolendry mielonej (coriander powder)
- 1 łyżeczka kuminu mielonego (można użyć kminku)
- 1/2 łyżeczki kurkumy (turmeric)
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry albo pietruszki
- sól do smaku
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub niedużym woku i dodaj cebulę, smażąc do momentu jej zarumienienia.
- Dodaj czosnek i papryczki chili i podsmaż tylko przez moment.
- Dodaj pokrojone pomidory, kurkumę, garam masala, mieloną kolendrę i kumin i smaż do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Dodaj kiełki fasoli mung i dobrze wymieszaj.
- Przykryj i duś na małym ogniu ok. 5 minut. W czasie duszenia trzeba dodać kilka łyżek wody (tylko tyle, żeby nie przywierało) i wymieszać. Posolić do smaku.
- Odstawić z ognia. Dodać sok z cytryny i posypać posiekaną kolendrą albo pietruszką.
Smacznego