Fasola mung jest bardzo wdzięczna w kuchni. Gotowana w całości nie wymaga wcześniejszego namaczania, a jej kiełkowanie przebiega bardzo szybko. Już po dwóch dniach widać piękne, białe zarodki. Chrupiąca i delikatna jednocześnie.To dobra baza dla przyjaznych bakterii naszej mikroflory.

Enzymy wytwarzane procesie kiełkowania sprawiają, że białko w niej zawarte jest lepiej przyswajane, a samo danie lżejsze do strawienia. Kiełki zawierają wszystkie ważne dla organizmu mikroelementy oraz błonnik. Kiełki fasoli mung obniżają poziom “złego” cholesterolu. Dobrze działają na nasz układ nerwowy za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego, manganu i magnezu.

Do tego dania potrzebne nam będą kiełki. Można kupić gotowe, albo zrobić samemu.

  • Ok. 1 szklanki ziaren fasolki mung opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Rano fasolkę przełożyć na spore sitko (można skorzystać ze specjalnej formy do kiełkowania) i opłukać. Opłukaną fasolkę zostawić na sitku (nie moczyć już w wodzie) i przepłukiwać kilka razy w ciągu dnia (2-3 razy). Na noc również porządnie, ale delikatnie przepłukać i zostawić na sitku. Żeby nie wyschło przykryć np. papierowym ręcznikiem kuchennym. Na drugi dzień powtarzać to samo, aż zobaczymy wyraźne kiełki.

Do podawania z jogurtem naturalnym, w miseczce obok. Pasuje do niej ugotowany na sypko ryż, ale jeśli ktoś akurat się odchudza i odczuwa strach przed węglowodanami, taką porcją można się z powodzeniem najeść i bez ryżu.

Jesli currry to zdecydowanie twoje smaki, polecam curry z kurczakiem albo curry z soczewicy 

Curry z kiełków fasoli mung

  • ok. 1 i 1/2 szklanki kiełków fasoli mung (kiełków jest teraz więcej, niż suchej fasolki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana w kosteczkę
  • 1 duży pomidor, lub spora garść koktajlowych
  • ​2 zielone papryczki chili w całości, lekko nacięte
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej (coriander powder)
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego (można użyć kminku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (turmeric)
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry albo pietruszki
  • sól do smaku
  1. ​Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub niedużym woku i dodaj cebulę, smażąc do momentu jej zarumienienia.
  2. Dodaj czosnek i papryczki chili i podsmaż tylko przez moment.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, kurkumę, garam masala, mieloną kolendrę i kumin i smaż do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  4. Dodaj kiełki fasoli mung i dobrze wymieszaj.
  5. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 5 minut. W czasie duszenia trzeba dodać kilka łyżek wody (tylko tyle, żeby nie przywierało) i wymieszać.​​ Posolić do smaku.
  6. Odstawić z ognia. Dodać sok z cytryny i posypać posiekaną kolendrą albo pietruszką.

Smacznego

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.