Jeśli przechodząc obok hinduskiej restauracji zastanawiacie się jak oni to robią, że tak fajnie pachnie, to możecie mieć tego przedsmak robiąc curry z kurczaka dla początkujących. Jeśli nigdy się nie skusiliście na indyjską kuchnię, to proste kurczakowe curry jest bardzo dobrym wstępem do zakumania o co chodzi. Niby nic wymyślnego, a jednak bardzo ciekawa kulinarnie odskocznia od kurczaka made in Poland.

Curry z fileta z kurczaka jest proste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jest z nim dużo mniej pracy niż z ubijaniem i smażeniem kotletów. O niebo zdrowiej przy okazji.

Nienachalne, delikatne, pachnące curry z kurczaka jest najlepsze oczywiście z ryżem. Ja robię z groszkiem, ale przymusu nie ma. Będzie pasowało wiele warzyw zamiast niego np. fasolka, bataty, dynia, kalafior, marchew, kukurydza.

Curry z kurczaka dla początkujących

  • ok. 500 g filetów z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry (nie pasty curry ze słoika, tylko proszku)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0.5 litra bulionu z kurczaka (ja używam swojego własnego wywaru, który gotuję na zapas z myślą o takich właśnie okazjach, o czym więcej było TUTAJ)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml) – bardzo odradzam do tej ilości kurczaka użycie całej, dużej puszki mleczka kokosowego. Będzie za dużo, za ciężko i za tłusto.
  • natka pietruszki lub kolendry
  • sól i pieprz
  1. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.
  2. Filety pokrój na nieduże paski mniej więcej podobnej wielkości. Bez fanatyzmu w tej kwestii. Chodzi o to, żeby się w miarę równo podsmażyły.
  3. Pokrojone kawałki kurczaka włóż do miski. Dopraw solą (ok. 0.5 łyżeczki) i pieprzem oraz przyprawą curry. Dobrze wymieszaj, aby kurczak był ładnie obtoczony w przyprawach.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzuć kurczaka i obsmaż z obu stron na lekko złoty kolor. Nie musi być dobrze usmażony, bo jeszcze będzie się dusił w sosie.
  5. Kurczaka zdejmij z patelni do miski.
  6. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i smaż ok. 2 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i imbir i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  7. Na patelnię wlej bulion odkładając kilka łyżek. W niewielkiej ilości odłożonego, zimnego bulionu rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej na patelnię.
  8. Na średnim ogniu doprowadź wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj kurczaka oraz groszek. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5-7 minut.
  9. Dodaj mleko kokosowe i gotuj dodatkowe 2-3 minuty.
  10. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki lub kolendry.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.