Jeśli przechodząc obok hinduskiej restauracji zastanawiacie się jak oni to robią, że tak fajnie pachnie, to możecie mieć tego przedsmak robiąc curry z kurczaka dla początkujących. Jeśli nigdy się nie skusiliście na indyjską kuchnię, to proste kurczakowe curry jest bardzo dobrym wstępem do zakumania o co chodzi. Niby nic wymyślnego, a jednak bardzo ciekawa kulinarnie odskocznia od kurczaka made in Poland.
Curry z fileta z kurczaka jest proste, aromatyczne i bardzo smaczne. Jest z nim dużo mniej pracy niż z ubijaniem i smażeniem kotletów. O niebo zdrowiej przy okazji.
Nienachalne, delikatne, pachnące curry z kurczaka jest najlepsze oczywiście z ryżem. Ja robię z groszkiem, ale przymusu nie ma. Będzie pasowało wiele warzyw zamiast niego np. fasolka, bataty, dynia, kalafior, marchew, kukurydza.
Curry z kurczaka dla początkujących
- ok. 500 g filetów z kurczaka
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry (nie pasty curry ze słoika, tylko proszku)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0.5 litra bulionu z kurczaka (ja używam swojego własnego wywaru, który gotuję na zapas z myślą o takich właśnie okazjach, o czym więcej było TUTAJ)
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml) – bardzo odradzam do tej ilości kurczaka użycie całej, dużej puszki mleczka kokosowego. Będzie za dużo, za ciężko i za tłusto.
- natka pietruszki lub kolendry
- sól i pieprz


- Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj.
- Filety pokrój na nieduże paski mniej więcej podobnej wielkości. Bez fanatyzmu w tej kwestii. Chodzi o to, żeby się w miarę równo podsmażyły.
- Pokrojone kawałki kurczaka włóż do miski. Dopraw solą (ok. 0.5 łyżeczki) i pieprzem oraz przyprawą curry. Dobrze wymieszaj, aby kurczak był ładnie obtoczony w przyprawach.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący olej wrzuć kurczaka i obsmaż z obu stron na lekko złoty kolor. Nie musi być dobrze usmażony, bo jeszcze będzie się dusił w sosie.
- Kurczaka zdejmij z patelni do miski.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i smaż ok. 2 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i imbir i podsmażaj kolejne 2 minuty.
- Na patelnię wlej bulion odkładając kilka łyżek. W niewielkiej ilości odłożonego, zimnego bulionu rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej na patelnię.
- Na średnim ogniu doprowadź wszystko do wrzenia, zmniejsz ogień i dodaj kurczaka oraz groszek. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5-7 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i gotuj dodatkowe 2-3 minuty.
- Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki lub kolendry.