To danie z soczewicy robię regularnie w środku tygodnia. Po pierwsze dlatego, że używam do niego wolnowaru i po prostu wrzucam wszystko do środka, naciskam guzik i zapominam. Po drugie jest przyjemnie inne od typowych dań gulaszowych naszej szerokości geograficznej. Po trzecie łatwo się je potem odgrzewa. Po czwarte to porządna i super zdrowa porcja jedzenia.###
Mimo, że nie jestem wegetarianką to więcej jem dań z kuchni roślinnej niż mięsnych. Nie potrzebuję dużo mięsa. Lżej się czuję po porcji roślinnego białka. Mięsne obiady przeważnie są u mnie w weekend, kiedy do stołu siada cała familia. Dla mnie tak jest zdrowiej.
Jeśli nie macie wolnowaru, to nic nie szkodzi. To danie świetnie się nadaje do ugotowania w zwykłym garnku.
Proporcja ostrości jest w tym curry świetnie wyważona. Język nie drętwieje, ale zdecydowanie czuć, że danie ma hinduskie korzenie. Można podawać z ryżem albo komosą ryżową (quinoa). Ja zwykle jem tak jak jest, bo soczewica i tak jest bardzo sycąca.
Polecam do tego przystawkę, która w hinduskiej kuchni nazywana jest ‘raita’. Podaje się ją obok głównych dań, po to, żeby łatwiej było sobie poradzić z ich piekielnie ostrymi daniami. Raita to naturalny jogurt doprawiony lekko solą, do którego wkrojony jest drobniutko posiekany ogórek. Ja lubię też raitę ze szpinakiem i taką też wam prezentuję. Raita to również doskonały sposób na dodatkową dawkę wapnia.
Curry z soczewicy
Porcja dla 5-6 osób
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 średniej wielkości bataty (słodkie ziemniaki) albo ok. 300 g dyni
- 1 litr bulionu warzywnego (lub mięsnego)
- 1 szklanka wody
- mała cebula
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (nie przyprawa, tylko pasta, jak krem)
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy (turmeric)
- 1 łyżeczka imbiru – świeżego drobno posiekanego lub suszonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleczka kokosowego ‘light’
- Natka pietruszki lub kolendry
- Kawałek cytryny
Raita ze szpinakiem – ilość składników według potrzeb
- Jogurt naturalny
- szpinak
Wersja na wolnowar
- Soczewicę dokładnie wypłucz na sitku pod zimną, bieżąca wodą.
- Bataty albo dynię obierz i pokrój ma małe kawałki.
- Cebulę drobniutko posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki OPRÓCZ MLECZKA KOKOSOWEGO umieść w wolnowarze. Nastaw na „low” na 6 godzin.
- Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i nastaw na „low” na pół godziny.
Wersja na garnek
- Soczewicę opłucz dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
- Bataty albo dynię obierz i pokrój ma małe kawałki.
- Cebulę drobniutko posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Przesmaż krótko cebulę, imbir i czosnek.
- Dodaj turmeric i garam masala oraz pastę curry. Smaż mieszając 2 minuty.
- Dodaj soczewicę, bataty lub dynię, bulion i wodę. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.
- Pod koniec gotowania wlej mleczko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.
Raita ze szpinakiem
- Szpinak umieść na sitku i przelej gorącą wodą z czajnika. Zrobi się miękki.
- Posiekaj drobno szpinak i dodaj do jogurtu.
- Wymieszaj i posól.
Curry z soczewicy przekładamy do głębokich miseczek, dodajemy ćwiartkę cytryny, jeśli ktoś lubi sobie wysinąć. Raitę podajemy w małych miseczkach obok curry. Zajadamy łyżką. trochę curry, trochę raity.
Smacznego