Curry z zielonych jabłek to przepis rodem ze Sri Lanki. Jest moim hitem w tym tygodniu. Szukałam czegoś do by pasowało do curry z orzechów nerkowca, które nie jest zbyt ostre i znalazłam połączenie idealne.

Bardzo udany eksperyment. Curry z jabłek jest ostre, ale wspaniale łagodzi je naturalna słodycz jabłka i cydru. Bardzo polecam podawanie go razem z curry o orzechów nerkowca. I oczywiście z białym ryżem.

Curry z zielonych jabłek to danie przystawka. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, szczególnie z grilla oraz ieczonych warzyw.

Curry z zielonych jabłek

Porcja na 2-3 osoby

  • 2 kwaśne jabłka, najlepiej niezbyt dojrzałe
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 i ½ łyżeczki ziaren ciemnej gorczycy
  • ½ średniej cebuli
  • kilka listków curry lub 2 liście laurowe
  • 1 mała, zielona papryczka chili
  • 4-5 suszonych papryczek chili lub ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • ½ łyżeczki przyprawy chili albo pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Szczypta soli
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (z pozostałego mleka można zrobić pudding z nasionami chia)
  • 1/3 szklanki cydru jabłkowego lub gruszkowego albo wody
  1. Jabłka razem ze skórką pokroić na ćwiartki, a potem jeszcze w poprzek na pół.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Zieloną papryczkę chili posiekać drobno razem z pestkami.
  4. Na głębokiej patelni albo w rondlu z szerokim dnem rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chili, suszoną paprykę, liście curry i gorczycę. Smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Bardzo ważne jest, żeby nie przypalić cebuli, bo wtedy cała potrawa będzie miała gorzki posmak.
  5. Dodać przyprawy w proszku: curry, kurkumę, cukier i sól, chilli w proszku lub cayenne. Szybko zamieszać i wrzucić jabłka i czosnek.
  6. Wymieszać wszystko tak, żeby jabłka pokryły się przyprawami. Smażyć w ten sposób jabłka na małym ogniu, bez przykrycia 2-3 minuty.
  7. Dodać cydr i mleko kokosowe. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 5 minut.
  8. Podawać z białym ryżem.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.