Curry z zielonych jabłek to przepis rodem ze Sri Lanki. Jest moim hitem w tym tygodniu. Szukałam czegoś do by pasowało do curry z orzechów nerkowca, które nie jest zbyt ostre i znalazłam połączenie idealne.
Bardzo udany eksperyment. Curry z jabłek jest ostre, ale wspaniale łagodzi je naturalna słodycz jabłka i cydru. Bardzo polecam podawanie go razem z curry o orzechów nerkowca. I oczywiście z białym ryżem.
Curry z zielonych jabłek to danie przystawka. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, szczególnie z grilla oraz ieczonych warzyw.


Curry z zielonych jabłek
Porcja na 2-3 osoby
- 2 kwaśne jabłka, najlepiej niezbyt dojrzałe
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 i ½ łyżeczki ziaren ciemnej gorczycy
- ½ średniej cebuli
- kilka listków curry lub 2 liście laurowe
- 1 mała, zielona papryczka chili
- 4-5 suszonych papryczek chili lub ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka przyprawy curry
- ½ łyżeczki przyprawy chili albo pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- Szczypta soli
- ¼ szklanki mleka kokosowego (z pozostałego mleka można zrobić pudding z nasionami chia)
- 1/3 szklanki cydru jabłkowego lub gruszkowego albo wody
- Jabłka razem ze skórką pokroić na ćwiartki, a potem jeszcze w poprzek na pół.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Zieloną papryczkę chili posiekać drobno razem z pestkami.
- Na głębokiej patelni albo w rondlu z szerokim dnem rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chili, suszoną paprykę, liście curry i gorczycę. Smażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Bardzo ważne jest, żeby nie przypalić cebuli, bo wtedy cała potrawa będzie miała gorzki posmak.
- Dodać przyprawy w proszku: curry, kurkumę, cukier i sól, chilli w proszku lub cayenne. Szybko zamieszać i wrzucić jabłka i czosnek.
- Wymieszać wszystko tak, żeby jabłka pokryły się przyprawami. Smażyć w ten sposób jabłka na małym ogniu, bez przykrycia 2-3 minuty.
- Dodać cydr i mleko kokosowe. Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 5 minut.
- Podawać z białym ryżem.