Zima to czas najsmaczniejszych pomarańczy i innych cytrusów. Tak jak z początkiem lata warto szaleć za truskawkami, tak teraz zajadajmy się pomarańczami, mandarynkami, grejpfrutami i pomelo.
Nie sokiem z pomarańczy. Całymi, soczystymi owocami. Ja jem codziennie. Przepadam. Są wspaniałe.
Sezonowe jedzenie jest najlepsze.
Dlaczego warto zajadać cytrusy?
- Mało kalorii, dużo błonnika. 1 pomarańcza to 18% dziennej porcji błonnika.
- Witamina C, której potrzebuje nasz kolagen, żeby działać na naszą korzyść na pełnych obrotach.
- Karotenoidy i antyoksydanty – piękna cera, dobry wzrok, sprawny umysł, prewencja nowotworowa.
- Obniżka cholesterolu. (1)
- Lepsze wchłanianie żelaza (2) (3)
- Pomagają zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych (4)
- Gejpfruty mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwii (5)
- Cytrusy mają bardzo dobry wpływ na sprawne funkcjonowanie mózgu, szczególnie funkcji poznawczych i szczególnie jeśli jesteście po 40ce (6)
Warto.
PRZEPISY Z POMARAŃCZAMI I INNYMI CYTRUSAMI:
Gryczanka z siemieniem lnianym
Sałatka z soczewicy z pomarańczami i pomidorkami