Kakaowa owsianka smakuje mi tylko z wiśniami. Robię ja na ciepło, bo sierpniowe poranki są już chłodniejsze.
Jeśli zniechęca cię gotowanie owsianki rano, może skorzystasz z mojego pomysłu. Wieczorem moczę płatki owsiane z dodatkami. Rano dolewam tylko trochę mleka i podgrzewam. Nie ma potrzeby gotować, bo płatki owsiane po nocnym moczeniu są już miękkie. Jeśli korzystasz z mikrofalówki, wtedy przygotowanie takiej owsianki potrwa dosłownie 2 minuty.
Do owsianki używam płatków górskich lub zwykłych. Kolagen i owoce dodaję na końcu.
Płatki owsiane to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, a w szczególności B1 (tiamina) i B5. Te witaminy są w dużej mierze odpowiedzialne za naszą pamięć, sen i zdolność koncentracji, ale również metabolizm.
Jestem owsiankożercą. Cenię płatki owsiane za specyficzną zawartość błonnika, który fantastycznie wpływa na funkcjonowanie jelit. W płatkach owsianych 6% błonnika to ten nierozpuszczalny, 8% to błonnik rozpuszczalny. To bardzo dobra proporcja, która pięknie usprawnia proces trawienny. Warto pamiętać, że chociaż błonnik nierozpuszczalny uważa się jako pomoc przy zaparciach, w zbyt dużych ilościach często drażni układ pokarmowy.
Kolagen. Owsianka z owocami to dla mnie doskonały sposób, żeby włączyć do codziennej diety kolagen. Aby kolagenowy proszek na nas działał, powinien być konsumowany w towarzystwie witaminy C. A zatem owocowa owsianka świetnie się sprawdza w tej roli. Suplement kolagenu, 6 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę. Ja używam kolagenu firmy Zojo elixirs, który szczerze polecam.
Kakao. W tej chwili używam „Macic Cocoa” firmy Zojo elixirs. To jest mieszanka 70% kakao i suszonych azjatyckich grzybków oraz ashwagandhy. Te ostatnie składniki to tzw. adaptogeny, czyli naturalne substancje pochodzenia roślinnego, które pomagają organizmowi radzić sobie ze stresorami.
W owsiance sprawdzi się również świetnie zwyczajne kakao.
Owsianka kakaowa z wiśniami i kolagenem
- 5 łyżek płatków owsianych
- mleko
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 miarka kolagenu w proszku (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki kakao, w zależności od tego jak bardzo czekoladowo mamy ochotę zacząć dzień
- garść wydrążonych wiśni
- 1 łyżka syropu klonowego
- Płatki owsiane, chia i siemię lniane (zmielone lub nie, jak wolisz) zalewam mlekiem, tak aby przykryło składniki.
- Rano dolewam ok. 1/3 szklanki mleka oraz kakao i podgrzewam. Zdejmuję z ognia, dodaję kolagen, posypuję wiśniami i polewam syropem klonowym.
Smacznego
.
.

Ebook “Pasty kanapkowe” to 23 przepisy na warzywne pasty do chleba, które w pyszny sposób urozmaicą Twoje kanapki.
- Każdy przepis to lista składników oraz czytelny sposób wykonania.
- Na końcu przepisu zamieściłam dodatkowe informacje o walorach konkretnego dania oraz możliwościach innego wykorzystania pasty (np. do makaronu).
- Produkty do past kanapkowych kupisz bez probemu w swoim sklepie.
- Przepisy nie są skomplikowane. Nie będzie potrzeby używania maszynki do mielenia, niczego nie trzeba piec.
Poproszę
W czym mogę pomóc?