Czerwona kapusta – ma wszystkie zalety białej, a dodatkowo jeszcze kilka, mało znanych, zdrowych tajemnic. W porównaniu ze swoją białą siostrą dostarczy nam prawie dwa razy więcej witaminy C i niemal dziesięć razy więcej witaminy A. To prawdziwy skarb dla naszego systemu odpornościowego, oczu, zębów i kości. Prawdziwa siła czerwonej kapusty kryje się jednak w jej czerwonym kolorze. Odpowiedzialna jest za niego antocyjanina, ceniona też za właściwości antyoksydacyjne. Przypisuje się jej również zasługę poprawy pamięci.
I ostatnia, bardzo istotna rzecz na temat zalet tej kapusty – jest efektem naturalnej fermentacji. Żadnych sztucznych dodatków, żadnych konserwantów jak w sklepie. Tak więc nasz organizm dostaje bardzo przyzwoitą porcję dobrych bakterii, które świetnie działają na jelita. A to jest właśnie miejsce, gdzie różne mikroorganizmy wykonują ciężką pracę, aby utrzymać nasz układ odpornościowy w dobrej formie.
Nie oszukujmy się. Czerwonej kiszonej kapusty, nie będziecie wyjadać ze słoika tak jak białej. Mimo, że kapusta, to oprócz koloru, różni ją od białej wiele. Inny smak, twardość, wrażenia. Dobrze ją fermentować i jeść w towarzystwie. Ja wekuję z pieprzem, chrzanem i cytryną. Podaję (na razie) na dwa sposoby. Z granatem , albo z pietruszką i oliwą.
Kiszona czerwona kapusta – przepis
Czerwona kapusta kiszona z pietruszką i oliwą. Mały słoiczek czerwonej kapusty przekładamy do salaterki. Dodajemy dużą garść posiekanych listków pietruszki i drobno pokrojoną dymkę albo szczypiorek. Kropimy oliwą do smaku.
Czerwona kiszona kapusta z granatem. Mały słoiczek kapusty przekładamy do salaterki i mieszamy ze świeżymi pestkami granata.
Świetna jest też kiszona surówka warzywna. Robi sie ją z białej kapusty, ale dzięki dodatkom innych warzyw (w tym buraka) ma piękny rubinowy kolor. Jest bardzo smaczna i zdrowa.