Walkę z ograniczeniem cukru, uważam za jedną z najtrudniejszych.  Cukier jest pierwszą naszą myślą, kiedy jesteśmy głodni, nieszczęśliwi, szczęśliwi, albo gdy się nudzimy. Wszystko czego pragniemy, to żeby było słodko i bez poczucia winy. Ale cukier w nadmiarze szkodzi. Dlatego, co jakiś czas pojawiają się zamienniki cukru, które mają wszystkie cukru białego zalety, a żadnych jego wad. Jak na przykład cukier kokosowy, który jest do tego jeszcze drogi. Niektórych może to nawet przyciągać. Jak taki drogi, to pewnie dobry. Otóż niekoniecznie.

1. Jeśli chodzi o zawartość cukru w cukrze oraz ilość kalorii, to i jeden i drugi cukier nie różnią się niczym. W obydwu przypadkach łyżeczka cukru daje nam 16 kalorii oraz 4 gramy węglowodanów.

​2. Cukier kokosowy jest chwalony za zawartość witamin i minerałów. Biały cukier to faktycznie puste kalorie, nic więcej. Ale nie rzucajcie się na cukier kokosowy myśląc, że uzupełnicie niedobory cynku, żelaza, potasu czy wapnia.

W 100 gramach cukru kokosowego znajdziemy 1,030 mg potasu, co stanowi niemal ¼ naszego dziennego zapotrzebowania. Tylko uwaga! 100 g. to 25 łyżeczek, dziennie. Inne witaminy i minerały występują w podobnych ilościach. Nie spodziewajcie się zatem wiele po 2 czy 3 łyżeczkach cukru kokosowego dziennie

3. Indeks glikemiczny (GI). To wskaźnik, który informuje nas o tym, jak szybko po zjedzeniu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Generalnie im mniejszy GI, tym lepiej.  

Jest na razie dostępne jedno badanie przeprowadzone przez Filipiński Instytut Rolnictwa, wg. którego cukier kokosowy daje nam GI o wartości 35, co klasyfikuje go na niskim poziomie. Dla porównania biały cukier ma GI 60. Czyli niby lepszy kokosowy,  ale diabeł tkwi w szczegółach:

  • Indeks glikemiczny ma to do siebie, że baaaaaardzo potrafi się różnić w zależności od: wieku, stylu życia, sposobu odżywiania, kondycji zdrowotnej, itd.
  • Badanie przeprowadzono na oszałamiającej liczbie 10 osób.

4. Cukier robi nam krzywdę z powodu fruktozy. Fruktozę metabolizuje tylko wątroba. Jeśli dostaje za dużo fruktozy, zaczyna zamieniać ją w tłuszcz, a do tego niesie za sobą całą masę niekorzystnych dla zdrowia konsekwencji.

Zwykły cukier to 50% fruktoza i 50% glukoza.

Internety mówią, że cukier kokosowy to sacharoza. I wszystko ładnie, tylko sacharoza to również 50% fruktoza i 50% glukoza. Wychodzi z tego różnica niewielka. To tak jakbyśmy zamiast spirytusu pili nalewkę, i wierzyli, że jest bez alkoholu.

Nie kochani, jeśli zastąpicie w przepisie na bezy cukier biały kokosowym, to nie wyjdą zdrowe bezy fit.

Cukier kokosowy nie zasługuje na medal. Strasznie mi przykro, ale cukier to cukier. Jeśli zjadasz go za dużo, to obciążasz wątrobę, zwiększasz ryzyko infekcji grzybicznych, twój mózg na tym cierpi, a niechcianego tłuszczu przybywa  … i na tym nie koniec. 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.