Zrobienie swojej własnej musztardy nie jest skomplikowane, jeśli tylko mamy białą i ciemną gorczycę. Smak bardzo głęboki, intensywny. Za każdym razem trochę inny. Ta musztarda jest krótko fermentowana, bo dodaje się do niej troszkę przyspieszacza – soku z kiszonej kapusty albo ogórków. Nie czuć tego w smaku, za to można oszczędzić trochę czasu.### Już na drugi dzień po zrobieniu w słoiku widać malutkie bąbelki. To znak, że wszystko poszło dobrze i  bakterie wzięły się do pracy.

Porcję przyjaznych bakterii możemy sobie zafundować, nie tylko zajadając codziennie kiszoną kapustę, albo ogórki, może być też kiszona musztarda.

Jak już wypracujecie taką podstawową wersję, warto ją trochę podkręcić. Można dodać trochę wasabi, ostrej papryczki, suszonych ziół, suszonych pomidorów, skórki z cytryny(raczej nie wszystkiego na raz, przynajmniej nie próbowałam). Ja czasami daję dodatkową porcję miodu. Wychodzi jej na dobre.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.