Dosa jest podobna do francuskich crepes jeśli ją cieniutko rozsmarujemy na patelni, albo rodzimych placków ziemniaczanych jeśli polejemy ciasta grubiej. Chrupiąca i pyszna podstawa na śniadanie, obiad i kolację. Można ją zjeść ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Dobrze się ją trawi, bo ryż i soczewica, z której jest zrobione ciasto są fermentowane. O ile porcja placków ziemniaczanych zwykle daje poczucie skonsumowania konia z kopytami, to dosa jest o wiele lżejsza. I główna zaleta: 2 składniki, mało roboty, a w lodówce można trzymać długo. Na zalatany środek tygodnia w sam raz. Jak kończy mi się jedna porcja ciasta, nastawiam drugie.

Dosa jest charakterystyczna dla kuchni hinduskiej, to bardzo powszechne danie. Zwykle podaje się ją z charakterystycznie doprawionym farszem z ziemniaków. Wtedy zmienia się w dosyć kaloryczne danie.

Ryż można zastąpić kaszą quinoa i dodawać do ciasta różne przyprawy. Ja zwykle trzymam się wersji niedoprawionej, bo jest bardziej uniwersalna.


Dosa – naleśniki z soczewicy i ryżu, fermentowane, chrupkie i pyszne

  • 1 szklana soczewicy (dowolnego koloru)
  • 1 szklanka białego ryżu
  • woda
  • sól
  1. W osobnych miskach namaczamy na noc soczewicę i ryż.
  2. Następnego dnia odcedzamy soczewicę, ale tak niezbyt dokładnie. Nie potrząsamy fanatycznie sitkiem, żeby nie zostało nic wody. Przeciwnie, niech trochę zostanie. To samo robimy z ryżem.
  3. Soczewicę umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Masa powinna przypominać gęstą śmietanę. Dolewamy kilka łyżek wody, jeśli jest zbyt gęsto. To samo robimy z ryżem – blendujemy, dolewając trochę wody jeśli potrzeba.
  4. Do pojemnika z przykrywką wlewamy zblendowaną soczewicę i ryż. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zakrywamy przykrywką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Ciasto powinno ładnie sfermentować. Nie pomylicie, będzie trochę napuszone, jak dotkniecie łyżką, to będzie widać, że konsystencja się zmieniła.
  5. Fermentowane ciasto można smażyć jak naleśniki. Przechowujemy w lodówce. Ja trzymam ok. 3 tygodni i nic złego się nie dzieje. Chowam do lodówki po każdym smażeniu.

Z czym podawać:

– Jogurt grecki z owocami

– Grzybki (na zdjęciu shitake), papryczka chilli

– Kurczak stir-fry z cebulką i papryką

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.