Gazpacho z buraków z pomidorami. Gdybyście zastanawiały się jak sprawić, aby w waszej codziennej diecie znalazło się więcej warzyw, to to jest jeden z lepszych sposobów.
Gazpacho aby go pokochać musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym razie przypomina gerberkowe przecierki dla dzieci. Jak nie jestem wielką fanką zup krem właśnie ze względu na konsystencję, jednak gazpacho latem pojawia się na naszym stole kilka razy.
Jeśli gazpacho to twoje klimaty, koniecznie sprawdź przepis na pomidorowy chłodnik z awokado albo chłodnik arbuzowy.
Nie dodaję do gazpacho cebuli, bo nie najlepiej mi robi surowa cebula, szczególnie w środku dnia. Za to cenię sobie selera naciowego. Nie warto go jednak dawać zbyt wile, bo może przebijać swoim smakiem i zepsuć burakowość gazpacho.
Aby gazpacho mogło nasycić dodałam do niego fetę, źródło białka, bo to był mój obiad.
Dodatek dużej ilości pomidorów jest świetnym pomysłem na lato. Pomidory mają dużo potasu, a ten pomaga zapobiegać obrzękom, szczególnie w upalne dni. Główne czynniki powodujące nadmierne zatrzymanie wody w organizmie to nadmiar sodu i niedobór potasu. Dlatego soli jak najmniej a potasu pod dostatkiem.
Więcej pysznych letnich przepisów jest w jadłospisach śródziemnomorskich z niskim IG. To oferta dla pań, które w lato postanowiły schudnąć i zadbać o hormony, ale jednocześnie smacznie i do syta jeść.


Gazpacho z buraków
- 2 gotowane lub pieczone buraki
- ok. 800 g pomidorów
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego (u mnie figowy)
- sól, pieprz
- ok. 40 g fety – dodatek białka 😊
- 1-2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
- kilka kropel tabasco lub papryczka chili drobno posiekana
- natka pietruszki
- ogórek lub cukinia drobniutko posiekane (opcjonalnie)
- Buraki i selera pokroić na kawałki, podobnie pomidory (ze skórką).
- Do blendera wrzucić buraki, pomidory, selera. Dodać oliwę i ocet balsamiczny, doprawić pieprzem i solą (soli niezbyt wiele, feta jest słona). Zmiksować wszystko na gładką masę.
- Schłodzić mocno w lodówce.
- Podawać z pokruszoną fetą i pestkami dyni oraz pietruszką. Jeśli używanie to jest moment na dodanie ogórka lub cukinii, posiekanych w drobniutką kosteczkę.
- Koniecznie z ostrym twistem – tabasco lub papryczka chili.
.