Curry z dorszem, ziemniakami, groszkiem i świeżymi pomidorkami. Jest gęste, sycące i przepyszne. Gotowanie ryby jest najzdrowszym sposobem jej podania. Bardzo lubię takie klimaty. Klika rzeczy, kilka minut i mam pyszne, aromatyczne, nietuzinkowe danie.

Dodanie ziemniaków, to pomysł na zwiększenie sytości dania. Wszak ziemniaki są na pierwszym miejscu wśród potraw, ktore nas najbardziej sycą . Możecie je zamienić na batata, brązowy ryż, czerwoną soczewicę bądź kaszę quinoa. Ilość bez szaleństw, bo musi zmieścić się reszta.

Groszek cukrowy. Kupiłam na zapas, bo rzadko spotykam i przydał się jak znalazł. Z powodzeniem można wrzucić groszek świeży albo mrożony. Dobra będzie też fasolka biała lub zielona, podzielona na mniejsze części. Można też dodać kalafiora lub pieczarki.

Dorsz fantastycznie łagodzi ostrawe curry. Tylko trzeba go dodać w dużych kawałkach, na samym końcu, bo inaczej rozpadnie się na nieapetyczną ciapę. A tak, kiedy przychodzi moment spożywania potrawy, jakże przyjemnie jest rozdzielać łyżką śnieżnobiałe płatki ryby i zanurzać je w kolorowym sosie.

Zamiast dorsza można dodać łososia.

Curry z dorszem, ziemniakami i groszkiem

Porcja na 2 osoby

  • Ok. 300 g. dorsza
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • kolendra, liście
  • mała puszka mleczka kokosowego (165ml)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki wody
  1. Czosnek obrać i posiekać. Ziemniaki pokroić jak na zupę. Liście kolendry (w ulubionej ilości) posiekać drobno.
  2. W garnku z szerokim dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek. Smażyć kilka sekund mieszając. Dodać pastę curry i smażyć mieszają ok. 30 sekund.
  3. Wlać mleczko kokosowe i wymieszać dokładnie, aby pasta ładnie się rozpuściła.
  4. Do puszki po mleczku kokosowym wlać wodę i dolać do naszej potrawy.
  5. Wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 5 minut.
  6. Dodać groszek i pomidorki, gotować pod przykryciem 2 minuty.
  7. Na wierz ułożyć grubo pokrojoną rybę. Przykryć i gotować 5 minut. W międzyczasie lekko polać sosem wierzch ryby.
  8. Gotowe curry podawać posypane natką kolendry.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.