Curry z dorszem, ziemniakami, groszkiem i świeżymi pomidorkami. Jest gęste, sycące i przepyszne. Gotowanie ryby jest najzdrowszym sposobem jej podania. Bardzo lubię takie klimaty. Klika rzeczy, kilka minut i mam pyszne, aromatyczne, nietuzinkowe danie.
Dodanie ziemniaków, to pomysł na zwiększenie sytości dania. Wszak ziemniaki są na pierwszym miejscu wśród potraw, ktore nas najbardziej sycą . Możecie je zamienić na batata, brązowy ryż, czerwoną soczewicę bądź kaszę quinoa. Ilość bez szaleństw, bo musi zmieścić się reszta.
Groszek cukrowy. Kupiłam na zapas, bo rzadko spotykam i przydał się jak znalazł. Z powodzeniem można wrzucić groszek świeży albo mrożony. Dobra będzie też fasolka biała lub zielona, podzielona na mniejsze części. Można też dodać kalafiora lub pieczarki.
Dorsz fantastycznie łagodzi ostrawe curry. Tylko trzeba go dodać w dużych kawałkach, na samym końcu, bo inaczej rozpadnie się na nieapetyczną ciapę. A tak, kiedy przychodzi moment spożywania potrawy, jakże przyjemnie jest rozdzielać łyżką śnieżnobiałe płatki ryby i zanurzać je w kolorowym sosie.
Zamiast dorsza można dodać łososia.
Curry z dorszem, ziemniakami i groszkiem
Porcja na 2 osoby
- Ok. 300 g. dorsza
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- garść pomidorków koktajlowych
- garść groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- kolendra, liście
- mała puszka mleczka kokosowego (165ml)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki wody
- Czosnek obrać i posiekać. Ziemniaki pokroić jak na zupę. Liście kolendry (w ulubionej ilości) posiekać drobno.
- W garnku z szerokim dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek. Smażyć kilka sekund mieszając. Dodać pastę curry i smażyć mieszają ok. 30 sekund.
- Wlać mleczko kokosowe i wymieszać dokładnie, aby pasta ładnie się rozpuściła.
- Do puszki po mleczku kokosowym wlać wodę i dolać do naszej potrawy.
- Wrzucić pokrojone ziemniaki. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodać groszek i pomidorki, gotować pod przykryciem 2 minuty.
- Na wierz ułożyć grubo pokrojoną rybę. Przykryć i gotować 5 minut. W międzyczasie lekko polać sosem wierzch ryby.
- Gotowe curry podawać posypane natką kolendry.