Granola zawdzięcza dyni swój piękny, jesienny kolor i ciekawy posmak. Zamiast dyni, szczególnie latem, możesz użyć banana albo batata. Posyp nią szczodrze naturalny jogurt albo kefir i dodaj świeżych owoców. To wyśmienity przepis na szybkie i wartościowe śniadanie.
Nie dodawajcie suszonych owoców. Świeże dodadzą słodkości dużo zdrowiej, a w dodatku mozecie poszaleć z różnorodnoscią. W suszonych owocach cukier jest w skoncetrowanej postaci. W diecie po 40ce to zbędny dodatek.
Dynię i/lub batata zawsze piekę w większej ilości, a potem mrożę rozciapaną widelcem w porcjach, żeby mieć na granolę. Myślę, że można również wykorzystać gotowe puree dyniowe ze sklepu, zwykle oprócz dyni nie ma tam nic dodatkowego, więc nie krępujcie się..
Granola złocista bez cukru
- 500 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 200 g pestek dyni – świetnie wzbogacają dietę w cynk i żelazo, nie rezygnuj z nich
- 200 g orzechów włoskich lub mieszanki orzechów
- 100 g pestek słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 50 g oleju z rzepakowego
- 200 g dyniowego puree, lub 1 batat upieczony lub 2 dojrzałe banany
- W misie dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Do blendera wrzuć puree dyniowe i olej. Miksuj chwilę na gładką masę. Tak samo postąp z batatem albo bananami. Zmiksuj je z olejem.
- Wlej wszystko do misy i bardzo dokładnie wymieszaj. Do samego dna, porządnie, tak, żeby wszystko pokryło się sosem.
- Nagrzej piekarnik do 200oC.
- Granolę rozłóż na duuużej blasze, na papierze do pieczenia.
- Piecz w 200oC przez 10 minut, na środkowej półce. Po tym czasie wymieszaj ją, wyłącz piekarnik i zostaw na 5 minut.
- Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ją w spokoju. NIech się dopiecze a potem przestygnie.
- Zaglądaj do niej. Powinna być pięknie złocista, wysuszona i lekko przyrumieniona.

