Granola jest z płatków owsianych, żytnich oraz kaszy gryczanej. Do tego pestki słonecznika, dyni i trochę orzechów. Skleja ją wspaniały dresing musztardowy z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Jakie to dobre.

  • Jeśli zamiast płatków żytnich dodacie więcej owsianych, będzie wersja bez glutenu.

Jest naprawdę warta wypróbowania, poza tym jej przygotowanie nie zajmuje długo i nie wymaga żadnych talenów kulinarnych. Jeśli tylko jej nie przypalicie, będziecie ją robić już zawsze. Przepis podpatrzyłam na blogu greenkitchenstories.

Ta granola ma naprawdę dużo dobrego. Przede wszystkim bardzo dużo błonnika, magnezu i witamin z grupy B. Taka garść granoli jest lepsza niż suplementy z apteki.

Jak wykorzystać wytrawną granolę w kuchni?

  • Ja posypuję nią sałatki i surówki.
  • Jeśli lubicie ciepłą fetę, to koniecznie obtoczcie ją obficie w tej granoli. Do tego micha sałaty i mamy niebanalny obiad.
  • Można dodać do serka wiejskiego i jest super odżywcze śniadanie.
  • A jeśli jesteście fanami zup typu krem, to wyrzućcie grzanki i posypujcie granolą.

Granola wytrawna z kaszą gryczaną

Suche składniki:

  • 100 g płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych), użyj podwójnej ilości jeśli chcesz mieć wersję bez glutenu
  • 100 g płatków żytnich
  • ½ szklanki kaszy gryczanej – ja użyłam niepalonej, ale można i paloną
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • ½ szklanki orzechów laskowych, lekko pokrojonych

Dressing:

  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy z ziarnami
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1-2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (tymianek czasami pomijam, ale rozmarynu nigdy(
  • 1-2 łyżki posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki soli
  • trochę mielonego, czarnego pieprzu do smaku
  • Piekarnik nagrzać do 180oC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce.
  • Zrób dressing z wlej go do suchych składników. Dobrze wymieszaj, tak, żeby wszystko było ładnie oblepione.
  • Wyłóż masę na blachę do pieczenia i rozłóż równomiernie (bez przyklepywania).
  • Piecz 20 minut, do zezłocenia się granoli. Pilnuj jej, żeby nie przypalić, bo będzie szkoda.
  • Wyjmij z piekarnika z razem z papierem ściągnij z blachy na blat/stół. Gorąca blacha ciągle grzeje granolę i możemy ją trochę w ten sposób za bardzo przypiec. Może tez granolę wyłączyć 5 minut wcześniej, jeśli chcemy ją ostudzić na blasze do pieczenia.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.