Śniadanie sezamowo chałowe. Prosta, bogata odżywczo granola. Płatki owsiane, orzechy, pestki dyni i tahina. Do posłodzenia miód. Miód robi za cukier i nie podnosi wartości odżywczej granoli, tym bardziej, że jest podgrzewany, ale za to wybornie skleja płatki z przyprawami. Na jakieś kompromisy trzeba przystać.###

Cudowny, piękny zapach – można zwariować. Granola nie jest przesłodzona, ale też nie wytrawna. Tak bez przesady, w sam raz. Bardzo ją lubię za ten chałwowy posmak.

Nie polecam dodawać do granoli suszonych owoców, bo bardzo podniesie kaloryczność i to zupełnie niepotrzebnie. 2-3 łyżki granoli tahini układamy na małym opakowaniu jogurtu naturalnego (125g) i do tego dekorujemy sezonowymi owocami. Cytrusy albo gruszka świetnie tu pasują. Pycha.

Taka granola będzie zdrowym dodatkiem do diety pod warunkiem, że będziemy ją jeść w ilościach, o których wspomniałam wyżej. Jeśli niedługo po upieczeniu zniknie pół blaszki (a jest to bardzo prawdopodobne), należy ją wtedy potraktować jako deser.

Granola z tahini, śniadanie z orientalnym twistem

  • ok. 0,5 kg płatków owsianych zwykłych (nie błyskawicznych)
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki orzechów – ulubionych, mogą być różne, może być tylko jeden rodzaj, sprawdzą się też płatki migdałowe
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 0,5 szklanki pasty sezamowej tahini
  • 0,5 szklanki miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Orze
  2. W osobnym naczyniu mieszamy pastę tahini, miód i olej. Jeśli używamy miodu skrystalizowanego, podgrzewamy wszystko, aby miód się rozpuścił.
  3. Do mieszanki z płatkami owsianymi wlewamy wymieszane, mokre składniki. Dokładnie, do samego dna, mieszamy wszystko dokładnie, tak aby wszystko było pięknie sklejone.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180o C. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę granolową i w miarę równo rozkładamy na blasze. Pieczemy 20-25 minut, kilka razy delikatnie mieszając i sprawdzając granolę. Wyłączamy, kiedy będzie miała złoty kolor. Aby wystygła przekładamy granolę (chwytając za rogi papieru) na ściereczkę kuchenną. Chodzi o to, żeby jej nie zostawiać na rozgrzanej blasze, bo będzie się dalej przypiekać.

Pieczenia trzeba pilnować, żeby nie przegapić momentu, kiedy granola z pięknie złotej postaci zrobi się przypalona i gorzka.

Smacznego

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.