Jagnięcina jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka oraz różnych witamin i minerałów, dlatego dobrze ją mieć w swoim jadłospisie. Warto jeść mięso dobrej jakości – bez antybiotyków i hormonów, którymi niestety komercyjni hodowcy faszerują zwierzęta, żeby dużo i szybko przybierały na wadze. Wypada więc włożyć trochę wysiłku w poszukiwanie uczciwego źródła mięsa. Jeśli już je dostaniemy, to naprawdę niewiele trzeba, żeby było pyszne po przyrządzeniu.
Jagnięcina pieczona długo, ale w niższej temperaturze jest wspaniała. Rozpada się pod niewielkim nawet naciskiem widelca, tzw. ‘pull-apart’ dosłownie ‘rozpadająca się’. Inspiracją był tu Jamie Oliwer. Doskonała na niedzielny obiad w większym gronie. Do tego puree z białej fasoli z marynowanymi pieczarkami i jakaś zielona przystawka. Dzieci mogą preferować wersję przypominającą hamburger tj. kawałki mięsa w chrupiącej bułeczce, najlepiej z ogórkiem kiszonym.
Mięso pieczone pod przykryciem, to jeden z najzdrowszych sposobów, w jaki możemy je przygotować. Warto pokusić się o upieczenie naprawdę sporej porcji, bo zajmuje nam piekarnik na długo, a poza tym z powodzeniem można zamrozić i mieć gotowy obiad czy kolację , kiedy czas goni.
W taki sam sposób można podejść do karkówki wieprzowej.
Jagnięcina pieczona długo
- ok. 3 kg karkówki jagnięcej z kością lub bez
- rozmaryn – duży, świeży pęk
- czosnek – cała główka (nie ząbek, tylko główka – dużo ząbków)
- szalotki (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- 3-4 łyżki soli gruboziarnistej (wiele zależy od soli i osobistych upodobań)
- pieprz świeżo mielony
Rozgrzej piekarnik do 210o C . Mięso umyj i osusz.
Natrzyj mięso solą, wcierając ją również w różne zagłębienia i fałdy. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na tym etapie można mięso schować do zamarynowania na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Na dno głębokiej blachy wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Połóż kilka gałązek rozmarynu. Teraz ułóż na tym mięso. Poukładaj ząbki czosnku (nieobrane) oraz resztę gałązek rozmarynu. Dodaj szalotki w całości jeśli używasz.
Blachę z mięsem owiń grubą folia aluminiową, przeznaczoną do pieczenia. Trzeba owinąć również blachę, tak aby było szczelnie przykryte, więc foli będzie kilka warstw.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 170o C. Piecz 4godziny.