Jagnięcina jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka oraz różnych witamin i minerałów, dlatego dobrze ją mieć w swoim jadłospisie. Warto jeść mięso dobrej jakości – bez antybiotyków i hormonów, którymi niestety komercyjni hodowcy faszerują zwierzęta, żeby dużo i szybko przybierały na wadze. Wypada więc włożyć trochę wysiłku w poszukiwanie uczciwego źródła mięsa.  Jeśli już je dostaniemy, to naprawdę niewiele trzeba, żeby było pyszne po przyrządzeniu.

Jagnięcina pieczona długo, ale w niższej temperaturze jest wspaniała. Rozpada się pod niewielkim nawet naciskiem widelca, tzw. ‘pull-apart’ dosłownie ‘rozpadająca się’.  Inspiracją był tu Jamie Oliwer. Doskonała na niedzielny obiad w większym gronie.  Do tego puree z białej fasoli z marynowanymi pieczarkami i jakaś zielona przystawka. Dzieci mogą preferować wersję przypominającą hamburger tj. kawałki mięsa w chrupiącej bułeczce, najlepiej z ogórkiem kiszonym.

Mięso pieczone pod przykryciem, to jeden z najzdrowszych sposobów, w jaki możemy je przygotować. Warto pokusić się o upieczenie naprawdę sporej porcji, bo zajmuje nam piekarnik na długo, a poza tym z powodzeniem można zamrozić i mieć gotowy obiad czy kolację , kiedy czas goni.

W taki sam sposób można podejść do karkówki wieprzowej.

Jagnięcina pieczona długo

  • ok. 3 kg karkówki jagnięcej z kością lub bez
  • rozmaryn – duży, świeży pęk
  • czosnek – cała główka (nie ząbek, tylko główka – dużo ząbków)
  • ​szalotki (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łyżki soli gruboziarnistej (wiele zależy od soli i osobistych upodobań)
  • pieprz świeżo mielony

Rozgrzej piekarnik do 210​o C . ​Mięso umyj i osusz.

​Natrzyj mięso solą, wcierając ją również w różne zagłębienia i fałdy. Posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na tym etapie można mięso schować do zamarynowania na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

​Na dno głębokiej blachy wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Połóż kilka gałązek rozmarynu. Teraz ułóż na tym mięso. Poukładaj ząbki czosnku (nieobrane) oraz resztę gałązek rozmarynu. Dodaj szalotki w całości jeśli używasz.

​Blachę z mięsem owiń grubą folia aluminiową, przeznaczoną do pieczenia. Trzeba owinąć również blachę, tak aby było szczelnie przykryte, więc foli będzie kilka warstw.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 170​o C. Piecz 4godziny.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.