Kiełki to bardzo cenny dodatek do naszego menu. Tym razem pstawiłam na kiełki fasoli mung. Można o nich więcej przeczytać przy okazji przepisu na curry z kiełków fasoli mung.Serwowane z jajkami, nadają im nietuzinkowego charakteru.
Jeśli potrzebujesz dodatkowej mocy przed trudnym, albo nudnym dniem i szykuje ci się taki Sajgon, że nie wiesz kiedy będziesz miał okazję coś przekąsić, ta jajecznica pomoże ci przetrwać. Nasyci, pozytywnie naładuje – białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. A do tego jest bardzo smaczna.
Jeśli jesteś fanem jajecznicy i szukasz urozmaiceń w tym temacie, to polecam jajecznicę po tuningu z boczniakami.
Jajecznica z kiełkami fasoli mung
Porcja dla 1 osoby
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 lub 1/2 czerwonej papryczki chilli, bez nasion
- 1/4 szklanki kiełków fasolki mung
- 2 jajka
- Oliwę rozgrzej na patelni i wrzuć pokrojoną papryczkę oraz kiełki fasolki mung. Smaż ok. 1 minutę na średnim ogniu.
- Wbij dwa jajka, dodaj sól i mieszaj, aż osiągnie konsystencję jaką lubisz.
- Pasuje do tego dobry, wieloziarnisty chleb i pomidor.
Smacznego