Jeśli zostanie wam po wielkanocnych świętach trochę jajek na twardo, z którymi nie wiecie co zrobić, albo po prostu lubicie jajka i szukacie niebanalnego sposobu na ich zjedzenie, ten przepis warto wypróbować. Zestaw tradycyjnych dalekowschodnich przypraw w towarzystwie mleka kokosowego, to składniki niemal każdego curry, czyli aromatycznego gęstego sosu z wkładką. W tym przypadku w roli wkładki jaja na twardo.
Jajka w sosie curry
Porcja na 2 osoby
- 4-6 jaj na twardo, obranych ze skorupki
- 2 łyżki oliwy
- 1 nieduża cebula pokrojona w kosteczkę
- 1 łyżeczka papryczki chilli lub czerwonego curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
- kawałek kory cynamonowej
- 2 świeże papryczki chilli, czerwone, bez pestek, posiekane
- kilka świeżych lub suszonych listków curry
- puszka mleka kokosowego
- liście pietruszki lub kolendry do dekoracji
- Oliwę rozgrzewamy na małej, głębokiej patelni lub woku i wrzucamy cebulę. Pozwalamy jej się smażyć mieszając ok. 2 minut.
- Wrzucamy pozostałe składniki z wyjątkiem mleka kokosowego. Mieszamy przyprawy smażąc ok. 1 minuty.
- Wlewamy mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Wkładamy jajka i podgrzewamy tylko tyle, aby jajka się zagrzały, ok. 2 minut.
- Podajemy z ryżem lub chlebkami pita, albo co nam tam psuje. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego