Jajka zdecydowanie się nadają na rozpoczęcie dnia. To wspaniałe źródło super białka. Zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje nasz organizm, żeby sprawnie funkcjonować. I pomagają schudnąć. Jak? Udowodniono w wielu badaniach, że osoby jedzące śniadanie z jajek są po prostu dłużej syte, i w ten sposób póxniej tak chętnie nie podjadają. W ten sposób dostarczają sobie mniej kalorii w ciągu dnia.
Awokado to samo zdrowie – przeciwzapalne tłuszcze, lecznicze fitozwiązki, błonnik i białko. Tak samo jak jajka jest bardzo sycące, więc odsuwa ochotę na kolejny posiłek na długo. Do tego ma korzystny wpływa na poziom cholesterolu we krwi.
Jajka z chili i awokado
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1-2 posiekane cebulki dymki, biała część do smażenia
- 2 jajka (panie) , 3 jajka (panowie)
- 1/2 świeżej papryczki chili
- sól, pieprz
- 1/2 awokado
Olej rozgrzać na patelni. Krótko podsmażyć cebulkę i posiekaną papryczkę chilli (bez pestek, jeśli ma być mniej ostro). Wbić jajka i doprawić solą i pieprzem. Podawać z awokado. Posypać szczypiorkiem, jeśli ktoś lubi.