Kiszona kapusta na nowo. Dla tych, którym już znudziła się zwykła kiszona kapusta to jest strzał w dziesiątkę. Różowy kolor, bogaty smak i bardziej elegancki aromat. Bardzo dobrze smakuje po prostu do kanapki, falafel albo hamburger (najlepiej warzywny) są również świetnym towarzystwem.

Kiszona jest oczywiście w sposób tradycyjny, więc w pakiecie, oprócz doznań smakowych dostaniemy też komplet pożytecznych bakterii. Udowodniono, że jedzenie zwiększonej ilości produktów fermentowanych łagodzi stany zapalne, obniża ryzyko chorób przewlekłych łącznie z chorobami układu krążenia i pozytywnie działa na zapalenia stawów i alergie oraz pomaga uregulować metabolizm.

Kapusta kiszona, biała i czerwona

Porcja na słoik 1 l

  • ok. 700 g. białej kapusty
  • ok. 230 g. czerwonej kapusty
  • 15 g. soli
  • 1 łyżeczka kminku (można ominąć, jeśli ktoś nie lubi)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 3 ziarna jałowca
  1. Z kapusty (wszystko jedno której), odkładamy spory liść, który potem położymy na wierzchu.
  2. Obydwie kapusty szatkujemy albo cienko kroimy, po czym wrzucamy do dużej miski, posypujemy solą i mieszamy. Zostawiamy na ok. 1 godz., żeby puściła soki. W tym czasie warto przemieszać kilka razy.
  3. Dodajemy gorczycę, jałowiec i kminek i mieszamy.
  4. Upychamy ciasno w słoiku. Dociskamy porządnie palcami i wlewamy na wierzch sok, który został w misce.
  5. Przykrywamy liściem, pozwalając aby sok zakrył liść.
  6. Na wierzch wstawiamy mniejszy słoik wypełniony wodą i przykrywamy ściereczką. Kapusta musi być cały czas zanurzona w swoim soku. Po 3-4 dniach, kiedy fermentacja nie jest już tak intensywna, słoik zakręcić. Zostawić jeszcze na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a potem schować do lodówki.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.