To potrawka z soczewicy w dalekowschodnim stylu, której niezwykłego wykończenia dodaje mocno cytrynowy, pietruszkowy sos. Aby przygotować się do tego dania, należy dzień wcześniej namoczyć soczewicę w wodzie. Następnego dnia przełożyć na sitko i opłukać. Odstawić sitko na plastikową miskę, aby woda swobodnie ściekała. Zabieg opłukiwania trzeba powtarzać kilka razy dziennie. Ostatni raz przed pójściem do łóżka. Chodzi o to, aby ziarna były cały czas wilgotne. Wyraźnymi, mocnymi kiełkami będziemy się cieszyć po około 3 dniach.

Kiełkowanie sprawia, że soczewica jest łatwiejsza do stawienia, składniki odżywcze są lepiej przyswajane, a ewentualne nieprzyjemne sensacje jelitowe wyeliminowane.

Tak przygotowana soczewica jest świetna jako proste samodzielne danie ale też dobrze się sprawdza serwowana do mięsa, jako alternatywa dla ziemniaków, albo co gorsza frytek.

Nie zapominajcie o sosie, to on decyduje o niezwykłym uroku tego dania.


Kiełkowana soczewica z curry i sosem pietruszkowo cytrynowym

Porcja na 2 osoby jako główne danie lub 4 jako przystawkę

  • 2 łyżki oleju kokosowego albo oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych na proszek goździków
  • ok. 3 szklanek kiełkowanej zielonej soczewicy
  • 0,5 l. wody
  1. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu i smażyć cebulę ok. 1-2 minut, aż zacznie się robić miękka ale nie brązowa. Dodać czosnek, curry i goździki. Wymieszać i smażyć tylko przez moment.
  2. Dodać soczewicę i mieszać ok. 30 sekund.
  3. Dolać wodę, doprowadzić do wrzenia, zredukować ogień na mały i gotować 25 minut.
  4. Podawać z sosem pietruszkowo-cytrynowym.

Sos pietruszkowo-cytrynowy

Pietruszkę można z powodzeniem zastąpić kolendrą.

  • 1 pęczek pietruszki, bez grubych łodyg
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, w kawałkach
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3/4 łyżeczki soli

Wpakować wszystko do malaksera i zmiksować na kremową masę.

Smacznego

Inspiracja z modyfikacjami ze strony www.thenourishinggourmet.com

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.