To potrawka z soczewicy w dalekowschodnim stylu, której niezwykłego wykończenia dodaje mocno cytrynowy, pietruszkowy sos. Aby przygotować się do tego dania, należy dzień wcześniej namoczyć soczewicę w wodzie. Następnego dnia przełożyć na sitko i opłukać. Odstawić sitko na plastikową miskę, aby woda swobodnie ściekała. Zabieg opłukiwania trzeba powtarzać kilka razy dziennie. Ostatni raz przed pójściem do łóżka. Chodzi o to, aby ziarna były cały czas wilgotne. Wyraźnymi, mocnymi kiełkami będziemy się cieszyć po około 3 dniach.
Kiełkowanie sprawia, że soczewica jest łatwiejsza do stawienia, składniki odżywcze są lepiej przyswajane, a ewentualne nieprzyjemne sensacje jelitowe wyeliminowane.
Tak przygotowana soczewica jest świetna jako proste samodzielne danie ale też dobrze się sprawdza serwowana do mięsa, jako alternatywa dla ziemniaków, albo co gorsza frytek.
Nie zapominajcie o sosie, to on decyduje o niezwykłym uroku tego dania.
Kiełkowana soczewica z curry i sosem pietruszkowo cytrynowym
Porcja na 2 osoby jako główne danie lub 4 jako przystawkę
- 2 łyżki oleju kokosowego albo oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki utłuczonych na proszek goździków
- ok. 3 szklanek kiełkowanej zielonej soczewicy
- 0,5 l. wody
- Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu i smażyć cebulę ok. 1-2 minut, aż zacznie się robić miękka ale nie brązowa. Dodać czosnek, curry i goździki. Wymieszać i smażyć tylko przez moment.
- Dodać soczewicę i mieszać ok. 30 sekund.
- Dolać wodę, doprowadzić do wrzenia, zredukować ogień na mały i gotować 25 minut.
- Podawać z sosem pietruszkowo-cytrynowym.
Sos pietruszkowo-cytrynowy
Pietruszkę można z powodzeniem zastąpić kolendrą.
- 1 pęczek pietruszki, bez grubych łodyg
- 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
- 3 ząbki czosnku, w kawałkach
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3/4 łyżeczki soli
Wpakować wszystko do malaksera i zmiksować na kremową masę.
Smacznego
Inspiracja z modyfikacjami ze strony www.thenourishinggourmet.com