To jest przepis na klopsiki bardzo mięciutkie. Dodaję do nich bułkę tartą moczoną w mleku, dzięki czemu ładnie się wszystko rozprowadza. Dodatek parmezanu to aksamitny sos i podkręcony smak.

Szczerze namawiam do podwojenia porcji i zamrożenia klopsików. Najlepiej po ulepieniu ułożyć je np. na plastikowej pokrywce tak, aby nie dotykały jeden drugiego. Nie przykrywając niczym, włożyć pokrywkę z klopsikami do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć i przełożyć do woreczków nadających się do mrożenia. Klopsiki nie przyklejają się do siebie, a torebka zabiera mniej miejsca w zamrażarce niż pudełko. Kiedy chcemy przygotować obiad, nie rozmrażamy ich wcześniej. Do wcześniej przygotowanego sosu wrzucamy zamrożone klopsiki. Gotujemy delikatnie na małym ogniu czasami mieszając 20 minut.


Klopsiki mięsne z sosem pomidorowym

  • 0,5 kg mięsa mielonego cielęcego albo innego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobniutką kosteczkę​
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • garść liści pietruszki, bardzo drobno posiekanych
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy​​

Sos pomidorowy. Jeśli jesteś szczęściarzem i masz świeży lub zamrożony sos pomidorowy z tego przepisu to tylko go podgrzej. Jeśli nie, zrób sos pomidorowy na szybko:

  • 2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
  1. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek. Smaż chwilę i dodaj pomidory z puszki. Dolej ½ szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj na małym ogniu 20 minut.
  2. W tym czasie można ulepić klopsiki. Lepimy rękoma, nie da się tego ominąć. Najlepsze są kulki niewiele większe od orzecha włoskiego. Pulpety układamy obok siebie na desce do krojenia, aż będziemy mieli gotowe wszystkie.

Klopsiki

  1. Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę. Uważać, żeby się nie przypaliła.
  3. Mięso mielone włożyć do miski, w której będzie nam się dobrze wszystko mieszało.
  4. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę (może być jeszcze ciepła), czosnek, posiekaną pietruszkę, namoczoną bułkę tartą i wymieszać. Posolić, dodać jajko, parmezan i wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku.
  5. Pulpety wkładamy ostrożnie do sosu pomidorowego i gotujemy na małym ogniu 15 – 20 minut pod przykryciem.

Podajmy z makaronem spaghetti, zachęcam do spróbowania pełnoziarnistego.

Ja bardzo lubię je jeść z makaronem z cukinii. Naprawdę dobre. Makaronu z cukinii nigdy nie robię, tylko kupuję gotowy. Taka makaronową cukinię wrzucam na 2 minuty do wrzącej wody lekko osolonej i odcedzam. Polecam.

 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.