Tę kombuczę warto zrobić dla koloru. To mój kolejny faworyt, czyli mieszanka jabłka buraka i cytryny. Kolor jest niesamowity. Intensywny smak buraka, który czasem przeszkadza w sokach, zneutralizowany. Wszystko razem zdrowe i orzeźwiające. Przeczytaj więcej o zaletach picia kombuczy.
Zamiast samemu wyciskać owoce i warzywa, można wykorzystać świeże!, tzw. jednodniowe soki z jabłka czy buraka. Ja tak często robię.
Kombucza burakowo jabłkowa z cytryną
- 4 małe lub 2 średnie buraki
- 1 jabłko
- sok z 1/2 cytryny + otarta skórka z tejże
- ok. 500 ml kombuczy czystej, niearomatyzowanej
- Wyciśnij sok z buraków i jabłka, albo użyj dobrej jakości świeżego soku ze sklepu. Ok. 150 – 200 ml razem.
- Do butelki wlej sok z buraków i jabłka oraz z wyciśniętej cytryny, dodaj skórkę.
-
Dolej do pełna czystą kombuczą, min. 500 ml. Pamiętaj aby dolewając, zostawić minimum 1 cm pustego miejsca od momentu, w którym butelka zwęża się w szyjkę. Szczelnie zakręć.
-
Butelkę z napojem zostaw w temperaturze pokojowej, z dala od światła na 2 dni. Po dwóch dniach sprawdź jak mocno się nagazowała. Po prostu otwórz butelkę i spróbuj odrobinę. Jeśli jest dla ciebie wystarczająco bąbelków, schowaj zamkniętą do lodówki. Jeśli nie, poczekaj jeszcze dzień lub dwa.