Kombucza z sokiem z granatów to coś na co warto się skusić. Granat dzieli się z kombuczą przyjemną słodyczą, maskując w ten sposób jej naturalny kwaśny posmak, a do tego ma cudowny rubinowy kolor. Najlepiej użyć czystego 100% soku z granatów lub wycisnąć samemu, uważając, żeby nie zostawić pestek.
Kombucza z sokiem z granatów
Porcja 620 ml
- 120 ml soku z granatów
- sok z 1/4 cytryny
- 500 ml czystego naparu kombuczy, niearomatyzowanego
- szklana butelka
Do butelki wlej sok z granatów i cytryny. Dolej do pełna czystą kombuczą.
Pamiętaj aby dolewając, zostawić minimum 1 cm pustego miejsca od momentu, w którym butelka zwęża się w szyjkę. Szczelnie zakręć.
Butelkę z napojem zostaw w temperaturze pokojowej, z dala od światła na 2 dni. Po dwóch dniach sprawdź jak mocno się nagazowała. Po prostu otwórz butelkę i spróbuj odrobinę. Jeśli jest dla ciebie wystarczająco bąbelków, schowaj zamkniętą do lodówki. Jeśli nie, poczekaj jeszcze dzień lub dwa.
Napój smakuje najlepiej schłodzony.
Pomysł z Living Tea by Louise Avery