Kumbucza z kurkumą i miodem to kolejna propozycja na zdrowe orzeźwienie. Kurkuma wzmacnia układ odpornościowy, zwalcza wolnych rodników, które niszczą nasze zdrowe komórki oraz przynosi ulgę w problemach z trawieniem. W kompozycji z kombuczą kurkuma ma się świetnie i nie smakuje jak lekarstwo. Bąbelki jak to przy kombuczy, tylko wzmacniają smakowe doznania.
Kombucza z kurkumą i miodem
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 500 ml kombuczy, czystej niearomatyzowanej
- Przygotuj butelkę o odpowiedniej pojemności i wlej sok z cytryny, miód i dodaj kurkumę.
- Dolej do pełna czystą kombuczą. Pamiętaj aby dolewając, zostawić minimum 1 cm pustego miejsca od momentu, w którym butelka zwęża się w szyjkę. Szczelnie zakręć.
- Butelkę z napojem zostaw w temperaturze pokojowej, z dala od światła na 2 dni. Po dwóch dniach sprawdź jak mocno się nagazowała. Po prostu otwórz butelkę i spróbuj odrobinę. Jeśli jest dla ciebie wystarczająco bąbelków, schowaj zamkniętą do lodówki. Jeśli nie, poczekaj jeszcze dzień lub dwa.
- Napój smakuje najlepiej schłodzony.
Pomysł z Living Tea by Louise Avery