Kombucza (z ang. kombucha) to rodzaj napoju powstającego z fermentacji mocnego naparu herbaty z cukrem. Fermentacja jest możliwa dzięki tzw. SCOBY (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeasts), który często nazywa się grzybkiem herbacianym lub ‘matką’. Ten magiczny napój jest kwaśno słodki i właśnie przeżywa swoje chwile sławy, chociaż był znany już podobno znany starożytnej Chińskiej cywilizacji przed wiekami. Po fermentacji kombucza zaprawiona sokiem lub kawałkami owoców odpoczywa kilka dni i nabiera bąbelków. Podawana na zimno ma swój niezaprzeczalny urok, a możliwości smakotwórcze wydają się być nieskończone.
Sława kombuczy sprawia, że kuszące jest traktowanie jest jej jako remedium na niemal wszystko. Warto próbować nowych rzeczy, ale nie ma potrzeby wpadać w bezkrytyczny zachwyt. Kombuczę warto oczywiście włączyć do codziennej diety, ale jako część mądrej, zbilansowanej diety, w której są warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze, białko z dobrego źródła i nie byle jakie węglowodany.
To bardzo ciekawy drink, który pomoże nam urozmaicić dietę i przemyci trochę zdrowych bakterii. Nie zapominajmy też o innych naturalnie probiotycznych produktach: kiszonych warzywach, jogurtach, kefirach i dobrych serach.
Oczyszczanie organizmu
Kombucza zawiera kwas glukoronowy, który pomaga wypłukiwać toksyny z wątroby. Naukowcy odkryli, że kombucza dzięki bardzo wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni komórki wątroby przed zgubnym działaniem toksyn. Przeciwutleniacze to substancje, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki z kolei niszczą nasze zdrowe komórki i mają wielki wpływ na ich starzenie się.
Poprawa trawienia
Kombucza jako produkt naturalnie fermentowany zawiera probiotyki. Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, dobrymi bakteriami, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia układu trawiennego, szczególnie jego dolnej części.
Kombucza według naukowców wspiera utratę wagi dzięki obecności kwasu octowego, który przyspiesza spalanie tłuszczu i polifenolom, specjalnym przeciwutleniaczom walczącym z komórkami tłuszczowymi.
Wzmocnienie systemu odpornościowego
Tak jak wszystkie inne naturalnie fermentowane produkty, kombucza ze swoimi probiotykami, enzymami, przeciwutleniaczami i witaminą C jest świetnym dodatkiem do diety, gdy chcemy poprawić swoją odporność.
Ochrona stawów
Kombucza pomaga wyleczyć i uchronić stawy przez uszkodzeniem dzięki wzmacnianiu produkcji kolagenu. Przy okazji poprawia produkcję kolagenu potrzebnego nie tylko naszym stawom ale i naszej skórze.
Dawka pozytywnej energii
Siła kombuczy jako napoju podnoszącego poziom energii w naszym organizmie tkwi w żelazie, które jest uwalniane w procesie fermentacji. Żelazo oczywiście jest niezbędne w produkcji hemoglobiny, aby tlen mógł dotrzeć do naszych wszystkich komórek. Kombucza zawiera również witaminy z grupy B, które też wspierają zachowanie wigoru.
Tak naprawdę jest więcej niż 5 powodów, dla których warto pić kombuczę, ale wydaje się, że ten temat nie jest jeszcze wystarczająco zbadany przez naukowców w kierunku ewentualnych efektów ubocznych. Z tego powodu warto popijać kombuczę z umiarem. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 250 ml, a dobrze jest zacząć od kilku łyków, żeby organizm oswoić.
Zawsze kupuj kombuczę z dobrego źródła. Jej przygotowanie wymaga zachowania szczególnej higieny i przestrzegania pewnych zasad, aby uzyskać pełnowartościowy produkt.
Przygotowanie kombuczy w domu nie jest bardzo skomplikowane. Jeśli chcesz spróbować, kliknij TUTAJ.