Kombucza z trawą cytrynową smakuje wspaniale. Wszelkie cytrusowe napoje z puszki nie umywają się do niej. Do tego smaku się wraca. Według mnie najlepiej smakuje kombucza z trawą cytrynową zaparzona na zielonej herbacie. To naprawdę smakowity pomysł, aby przemycić do swojego menu trochę dobrych bakterii.
Kombucza z trawą cytrynową
Porcja 500 ml
- 1 duża lub 2 mniejsze łodygi trawy cytrynowej, plus jedna extra
- 500 ml kombuczy z pierwszego naparu, niearomatyzowanej
- szklana butelka
- Odetnij niewielką część z białego zgrubienia trawy cytrynowej, jak również jej nie najlepiej wyglądające końce. Całą trawę cytrynową posiekaj drobniutko.
- Włóż posiekaną trawę do butelki i dopełnij ją niearomatyzowaną kombuczą.
- Pamiętaj aby dolewając, zostawić minimum 1 cm pustego miejsca od momentu, w którym butelka zwęża się w szyjkę. Szczelnie zakręć.
- Butelkę z napojem zostaw w temperaturze pokojowej, z dala od światła na 2 dni. Po dwóch dniach sprawdź jak mocno się nagazowała. Po prostu otwórz butelkę i spróbuj odrobinę. Jeśli jest dla ciebie wystarczająco bąbelków, schowaj zamkniętą do lodówki. Jeśli nie, poczekaj jeszcze dzień lub dwa.
Przepis z Living Tea by Louise Avery