Na ostatnim FB live diety po 40 wspominałam o rokitniku jako świetnym produkcie, który jest bardzo zasobny w witaminę C. Witamina C to antyoksydant. Oznacza to, że pomaga walczyć z wolnymi rodnikami, które uszkadzają nasze zdrowe komórki wystawiając nas na ryzyko bardzo wielu chorób. Szczególnie korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy. Nadmiar wolnych rodników przyczynia się również do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu, czego nikt chyba nie chce.

Witamina C ma tę niesamowitą cechę, że neutralizuje wolne rodniki zanim te zdążą coś uszkodzić. Dla mnie bomba.

No dobrze, ale bardzo wiele produktów, które jemy na co dzień ma witaminę C: czerwona papryka, sok pomidorowy, brokuły, jarmuż, natka pietruszki, brukselka, cytrusy, czarna porzeczka.

Co takiego niezwykłego jest w rokitniku i jego witaminie C?

Witamina C jest jedną z najbardziej wrażliwych substancji. Jest wrażliwa na wysokie temperatury, tlen, dotyk. Podczas transportu i obróbki termicznej traci się nawet do 80% witaminy C (w zależności od produktu).

To co wyróżnia rokitnik to wysoka stabilność witaminy C. Szacuje się, że w trakcie obróbki termicznej straty sięgają jedynie około 10-12%. To bardzo mało w porównaniu z innymi produktami.

Surowy rokitnik jest cierpko-kwaskowaty. Nic przyjemnego, dlatego trzeba trochę pofantazjować. Dodać ziół, przypraw, dosłodzić.

Na konfiturę najlepiej jest wybrać odmianę o dużych owocach. Ja miałam różne i w małych, czerwonych owocach było sporo twardych pestek, nie polecam. Za to odmiana z okrągłymi żółtymi owocami sprawdziła się dużo lepiej.

Zdecydowałam się na dodatek kurkumy, żeby jeszcze bardziej wzbogacić konfiturę w antyoksydanty. Z tego samego powodu jest w tym przepisie oregano. Kurkuma wymaga do swojego działania pieprzu, więc jest i pieprz, ale przy tej ilości cukru nie sposób go wyczuć.

Konfitura z rokitnika z kurkumą i oregano

  • 300 g rokitnika
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 5 łyżek wody
  1. Rokitnik dokładnie umyć z odsączyć z wody.
  2. Oregano drobniutko posiekać.
  3. Rokitnik wsypać do garnka razem z pozostałymi składnikami. Powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Rozgnieść owoce (niekoniecznie dokładnie) tłuczkiem do ziemniaków, takim z dziurami.
  5. Gorąca konfiturę nakładać do wyparzonych słoików.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.