To danie pretekst do zjedzenia większej ilości warzyw. Nie żałujcie sobie fasolki. Zielona świetnie się prezentuje, ale jeśli macie tylko żółtą, też się sprawdzi. Może być również brokuł albo kalafior.###
Bardzo lubię takie gotowanie. Szybko, nienudno i nie mięso, a do tego jak pachnie. Nic do mięsa nie mam (no, może trochę), ale dobrze jest je jeść rzadziej niż częściej. Lato temu sprzyja.
Krewetki i dużo warzyw. To danie to letnia klasyka. Gdy w mieszkaniach bez klimy czujemy się jak w tropikach (tylko niestety nie na plaży, raczej jak w długiej kolejce po bilet), smaczne danie, które nasz przyszpili do kuchenki na ok. 15 minut to dla mnie duuuża zaleta.
I jest wszystko w rozsądnych ilościach: białko, węglowodany i tłuszcz. Z nimi dużo witamin i minerałów.
Zdrowe jedzenie jest naprawdę smaczne. W moich dietach to podstawa.
Krewetki z patelni z fasolką i pomidorkami
Porcja na 2 osoby
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g. krewetek mrożonych (ugotowanych lub surowych)
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 2 garście zielonej fasolki
- sól, pieprz
- świeża bazylia, natka pietruszki
- 4 kromki bagietki wieloziarnistej
- Krewetki rozmrażamy i myjemy.
- Fasolkę kroimy na mniejsze części i gotujemy ok. 4 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Czosnek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
- Wrzucamy czosnek i smażymy ok. 30 sekund.
- Dodajemy krewetki i smażymy mieszając i przewracając krewetki. Wcześniej obgotowane krewetki powinny się zrobić ciepłe. Surowe krewetki powinny się zaróżowić i obydwu stron. Zajmuje to wszystko ok. 2 minut.
- Dodajemy pomidorki koktajlowe i smażymy kolejną minutę
- Dorzucamy fasolkę i smażymy mieszając kolejne 1-2 minuty.
- Podajemy posypane świeżą bazylia i natka pietruszki.
- Sosu z gotowania pozbywamy się przy pomocy bagietek.