Kurczaka można w całości przygotować w wolowarze i wychodzi fantastycznie. Już chyba nigdy nie będę piekła kurczaka w całości w piekarniku. Wolnowar moja miłość.
Kurczak jest idealnie miękki, równo upieczony z każdej strony. I nie musiałam do niego zaglądać, sprawdzać, nakłuwać. Nastawiłam i poszłam robić swoje.
Myślałam o tym, żeby po zrobieniu kurczaka w wolnowarze wstawić go na kilka minut do piekarnika pod grilla, żeby zezłocić skórę na chrupiąco, ale okazało się, że i to nie było konieczne.
Niestety nie mam zdjęć po upieczeniu, bo zanim się zreflektowałam kurczak był już w bagietce.
Kurczak w całości z wolnowaru, jak pieczony
- 1 kurczak średniej wielkości
- Sól, pieprz
- Ulubiona przyprawa do kurczaka – ja mam swoją własną mieszankę, ale można po prostu posypać słodką papryką, suszonym majerankiem albo tymiankiem i ewentualnie do tego jakąś suszoną chili
- 2 cebule
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy
- Cebulę i marchew kroimy na grube krążki i układamy na dnia wolnowaru, żeby zrobić drugie dno. Nie musi być szczelnie.
- Na to lejemy 2 łyżki oliwy i 4 łyżki wody.
- Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
- Układamy go w wolnowarze na warzywach.
- Wolnowar nastawiamy na poziom „low” i 8 godzin.