To jeden z moich ulubionych rodzinnych przepisów na kurczaka. Robię go w wolnowarze (slow cooker). Dzięki temu nie zajmuje dużo czasu, a tę cechę przepisów bardzo sobie cenię. Do tego typu dania zwykle podaję gotowanego brokuła. Jeśli się odchudzasz lub świadomie dbasz o błonnik w diecie czy borykasz się z insulinoopornością, możesz zjeść kurczaka z nerkowcami w towarzystwie brązowego ryżu.

Ten przepis ma dla mnie jeszcze jedną ważną cechę. Mięsa kurczaka nie trzeba podsmażać, tylko wrzuca się pokrojone do garnka. Oprócz oszczędności czasu eliminujemy dawkę szkodliwych substancji, które powstają, kiedy mięso przysmażamy na złoty kolor na patelni (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – rakotwórcze, mutogenne, genotoksyczne).

Zdrowe odżywiania nie polega na tym, żeby nasz talerz składał się w 100% z produktów wysokiej jakości odżywczej. Biały ryż czy biały makaron mogą wskoczyć czasami na talerz, jeśli twoja codzienna dieta to w większości produkty z pełnego przemiału. Jako zwolenniczka zasady 80/20 czasami gotuję biały ryż (80% jedzenia w diecie to zdrowe, bogate w odżywczo produkty a max. 20% to wybój jedzenia z czystej przyjemności).

Jeśli lubicie dużo sosu, możecie zwiększyć samodzielnie jego ilość na potrzeby tej samej porcji mięsa.

Kurczak z nerkowcami na ryżu (z wolonwaru)

Porcja na 4 osoby

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • sól I pieprz
  • 2 cebulki dymki

Na sos

  • 125 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru (może być i biały ostatecznie)
  • 5 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
  • 2 łyżki startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili (opcjonalnie, dla zwolenników ostrzejszych smaków)
  1. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce i odstaw.
  2. Kurczaka pokrój na kawałki na jeden kęs. Oprósz delikatnie solą i pieprzem (z solą ostrożnie, bo sos sojowy jest już słony).
  3. Do misy wolnowaru wrzuć kurczaka i zalej sosem. Wolnowar ustaw na 2-3 godziny na ‘low heat’ czyli niską temperaturę gotowania.
  4. Na 20 minut przed końcem czasu gotowania wrzuć orzechy nerkowca, wymieszaj.
  5. Podawaj z ryżem i brokułem. Dymkę (część białą i zieloną) posiekaj i posyp nią potrawę.

Smacznego

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.