Kawałki kurczaka z dużą ilością trawy cytrynowej cudownie pachną. Kapusta w tej roli z pewnością was przyjenie zaskoczy. Wszystko razem jest bardzo zdrowe.
Na szczególną uwagę zasługuje kurkuma. Ma wybitne działanie przeciwzapalne oraz wielką siłę do zwalczania wolnych rodników, które atakują nasze komórki. Oczywiście pod warunkiem, że używamy go w kuchni regularnie. Poza tym, dzięki jej dodatkowi mięso ma ładny, żółty kolor.
Kurkuma ma bardzo dużo pożytecznych właściwości dlatego warto włączyć ją na stałe do swojej kuchni. Szczególnie po 40ce. Dlaczego? Piszę o tym więcej w Kurkuma – super zdrowa i pomaga schudnąć. Można ją też wykorzystać z daniami śniadaniowymi. Przepis na złotą (dzięki kurkumie) owsiankę, to jeden z moich ‘must have’ zimową porą.
Mam nadzieję, że (tak ja mnie) pozytywnie was zaskoczy cudowna, świeża i chrupiąca kapusta. Lubię ja bardzo w takiej roli.
Kurczak z trawą cytrynową i kapustą
Porcja na 3 osoby
- 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, pokrojone w paski
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego lub drobno pokrojonego
- 1 mała świeża papryczka chilli, drobno pokrojona (można ominąć, jeśli ktoś nie gustuje w pikantnych daniach)
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 pałki trawy cytrynowej (może być mrożona)
- 2-3 łyżki bulionu albo wody – to zależy od tego jak soczysta jest kapusta podczas smażenia, jeśli bardzo, to można nie dolewać
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok. 600 gram białej kapusty, głąb wycięty, drobno pokrojona
- Kawałki kurczaka wymieszać z imbirem (1 łyżeczka), kolendrą, kurkumą oraz sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć. Odstawić na min. 30 minut. Można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc lodówce.
- Z trawy cytrynowej zdjąć pierwszą warstwę i odciąć ok. 0.5 cm z grubego białego końca. Nie obcinać całej białej części. Drobno posiekać całość. Trwa cytrynowa wbrew pozorom kroi się łatwo.
- Na woku albo głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
- Dodać trawę cytrynową i smażyć ok. 30 sekund, dodać imbir oraz chilli i smażyć kolejne 10 sekund. Następnie wrzucić kawałki kurczaka i podsmażać, aż do lekkiego zbrązowienia mięsa. to zajmie ok. 2-3 minut.
- Dodać kapustę. Mieszając smażyć ok. 1 minuty i dodać bulion lub wodę oraz sos sojowy. Smażyć cały czas mieszając, aż kapusta stanie się przyjemnie miękka – ok. 2-3 minuty.
- Zdjąć z ognia i zajadać. Można serwować z ryżem na sypko.
Przepis z książki Eat Clean, Ching-He Huang, z moimi zmianami