Kawałki kurczaka z dużą ilością trawy cytrynowej cudownie pachną. Kapusta w tej roli z pewnością was przyjenie zaskoczy. Wszystko razem jest bardzo zdrowe.

Na szczególną uwagę zasługuje kurkuma. Ma wybitne działanie przeciwzapalne oraz wielką siłę do zwalczania wolnych rodników, które atakują nasze komórki. Oczywiście pod warunkiem, że używamy go w kuchni regularnie. Poza tym, dzięki jej dodatkowi mięso ma ładny, żółty kolor.

Kurkuma ma bardzo dużo pożytecznych właściwości dlatego warto włączyć ją na stałe do swojej kuchni. Szczególnie po 40ce. Dlaczego? Piszę o tym więcej w Kurkuma – super zdrowa i pomaga schudnąć. Można ją też wykorzystać z daniami śniadaniowymi. Przepis na złotą (dzięki kurkumie) owsiankę, to jeden z moich ‘must have’ zimową porą.

Mam nadzieję, że (tak ja mnie) pozytywnie was zaskoczy cudowna, świeża i chrupiąca kapusta. Lubię ja bardzo w takiej roli.

Kurczak z trawą cytrynową i kapustą

Porcja na 3 osoby

  • 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, pokrojone w paski
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego lub drobno pokrojonego
  • 1 mała świeża papryczka chilli, drobno pokrojona (można ominąć, jeśli ktoś nie gustuje w pikantnych daniach)
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pałki trawy cytrynowej (może być mrożona)
  • 2-3 łyżki bulionu albo wody – to zależy od tego jak soczysta jest kapusta podczas smażenia, jeśli bardzo, to można nie dolewać
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 600 gram białej kapusty, głąb wycięty, drobno pokrojona
  1. Kawałki kurczaka wymieszać z imbirem (1 łyżeczka), kolendrą, kurkumą oraz sokiem z cytryny. Posolić i popieprzyć. Odstawić na min. 30 minut. Można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc lodówce.
  2. Z trawy cytrynowej zdjąć pierwszą warstwę i odciąć ok. 0.5 cm z grubego białego końca. Nie obcinać całej białej części. Drobno posiekać całość. Trwa cytrynowa wbrew pozorom kroi się łatwo.
  3. Na woku albo głębokiej patelni rozgrzać oliwę.
  4. Dodać trawę cytrynową i smażyć ok. 30 sekund, dodać imbir oraz chilli i smażyć kolejne 10 sekund. Następnie wrzucić kawałki kurczaka i podsmażać, aż do lekkiego zbrązowienia mięsa. to zajmie ok. 2-3 minut.
  5. Dodać kapustę. Mieszając smażyć ok. 1 minuty i dodać bulion lub wodę oraz sos sojowy. Smażyć cały czas mieszając, aż kapusta stanie się przyjemnie miękka – ok. 2-3 minuty.
  6. Zdjąć z ognia i zajadać. Można serwować z ryżem na sypko.

Przepis z książki Eat Clean, Ching-He Huang, z moimi zmianami

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.